BEDRIFTSTEKNOLOGI

Detaljist-skepsis til miljøforskrifter for IT

Et utkast til ny miljøforskrift for såkalte EE-produkter tvinger detalsjistene til å ta imot gammelt elektrisk avfall. - Vi har rett og slett ikke kapasitet til å oppfylle disse kravene, sier administrerende direktør i Telenor Telehuset, Stig Ervik, til digi.no. Også Elkjøp mener at forskriften nærmest er umulig å gjennomføre i praksis.

Eirik Flaa
18. sep. 1997 - 18:11

Hvis forskriften går gjennom betyr det at detaljistene er forpliktet til å ta hånd om avfall som har hopet seg opp hos norske forbrukere gjennom flere tiår. Når forskriften etter planen skal tre i kraft i midten av 1998, frykter detaljistene at konsekvensene kan bli alvorlige.

- Per i dag har vi ikke noe apparat som kan ta seg av dette. Å utstyre alle våre enheter med et slikt mottaksapparat, kan bli en svært kostbar affære, sier administrerende direktør i Telenor Telehuset, Stig Ervik, til digi.no Ervik er skeptisk til om den skisserte løsningen er den beste.

- Vi er innforstått med at bransjen må ta et miljøansvar, og synes det er bedre at vi får ett pålegg enn en ny avgift. Det burde likevel åpnes for å sentralisere mottaksapparatet i noe større grad, sier Ervik til digi.no.

Heller ikke hos Elkjøp er det begeistring for de nye miljøforskriftene.

- Dette er jo nærmest umulig å gjennomføre. I siste instans vil dette gå ut over forbrukerne gjennom høyere priser, sier informasjonsdirektør i Elkjøp-konsernet, Erling Thune til digi.no. Han er enig med Ervik i at bransjen selv bør ta hånd om miljøproblemene, og mener også at problemet bør kunne løses på en mer hensiktsmessig måte.

Dersom Telehuset og Elkjøp ønsker å påvirke utformingen av forskriften, har de for øyeblikket svært dårlig tid. Utkastet skal til høring i Statens Forurensningstilsyn 26 september, og selv om Kontor og Datateknisk Landsforeningen vil foreslå mindre korrigeringer, vil hovedinnholdet trolig bli det samme. Etter høringen vil forskriften sendes til Miljøverndepartementet for endelig utforming, før den etter planen vil tre i kraft i midten av neste år.

Kontor og Datateknisk Landsforening vil dessuten foreslå for bransjen å starte å ilegge en avgift på alle EE-produkter nå, for å sette igang planleggingen av et sentralt mottaksapparat som detaljistene kan forholde seg til.

- Det er viktig at vi kommer tidlig igang for å være rustet når forskriften trer i kraft sier generalsekretær i Kontor- og Datateknisk Landsforening, Per Morten Hoff, til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.