ANALYSER

Dette er de vanligste CSS-reglene

Svært mange benytter eksperimentelle egenskaper.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. apr. 2016 - 14:54

Nesten alle nettsteder bruker i dag stilsett, CSS, til å beskrive utseende på websidene. Siden CSS (Cascading Style Sheets) ble introdusert i 1996, har mulighetene vokst kraftig. Det samme har mengden av ulike CSS-regler og -egenskaper.

Ikke overraskende er det langt fra alle CSS-regler eller -egenskaper som er like mye brukt. Enkle websider har langt mer begrensede behov enn for eksempel avanserte webapplikasjoner med mye grafikk.

Men hvilke regler brukes mest, og hvilke brukes knapt i det hele tatt?

De vanligste

Microsoft har gjennomført en analyse av dette, ved å studere hvilke CSS-regler som brukes av mer enn 1,2 millioner ulike websider.

Dette er gjort ved å benytte crawleren til søketjenesten Bing, men satt opp slik at omtrent halvparten av sidene har blitt Chrome som klient, mens resten har blitt lastet med Edge. I utgangspunktet er det primært desktoputgavene av websidene som skal ha blitt lest inn.

Skriftstørrelse, farge, marger, foring, samt høyde og bredde, er egenskaper som settes av de mest benyttede reglene. Alle disse reglene (font-size, color, margin-*, padding-*, width og height) benyttes av mer enn 93 prosent av websidene som har blitt undersøkt.

De vanligste CSS-reglene på websider i mars 2016.

Padding?

I motsatt ende er det en flere titalls regler som benyttes av færre enn 0,001 prosent av websidene. Noe overraskende er det at regelen padding er blant disse, mens regelen margin ikke er nevnt i det hele tatt. Det gjør at en kan lure på om det er noe feil med undersøkelsen.

De to gjør det mulig å sette verdiene for henholdsvis marg og foring på alle sidene av et rektangel med bare én regel, stedet for å benytte opptil fire regler. Ifølge Microsofts tall benyttes denne muligheten svært sjelden.

Leverandørprefiks

Noe som derimot benyttes mye, ifølge Microsofts tall, er regler med nettleserspesifikke leverandørprefikser. Mange mener at CSS-regler som bare er tilgjengelig bak et prefiks, er eksperimentelle og ikke ment for den offentlige weben. Det er uansett liten tvil om at den betydelige bruken av slike regler har skapt betydelige problemer, spesielt for nettlesere som ikke er basert på WebKit-motoren.

Den mest benyttede regelen, -webkit-appearance, benyttes på 23,7 prosent av de registrerte sidene. Interessant nok benyttes den også av Microsoft selv på nettsteder som MSN og Bing, selv om den egentlig ikke er del av noen formell CSS-spesifikasjon eller standard.

Microsoft planlegger å oppdatere tallene i undersøkelsen fire ganger i året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.