UTVIKLING

Dette er en IP-telefon

Ombygd på «gutterommet» med Raspberry Pi.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. mars 2015 - 14:13

Med litt fingerferdigheter, kombinert med litt kunnskaper om elektronikk og programmering, er det mulig å lage mye moro med ganske enkle løsninger på «gutterommet». Dette er Harald Nesland et bevis på. Digi.no har omtalt to av hans tidligere prosjekter, et overvåkningssystem for kaffetrakteren på jobben og en mobilløsning som viser strømforbruket i et hus med relativt gammeldags strømmåler.

IP-telefon

Nå har Nesland fullført et nytt prosjekt. Han har tatt utgangspunkt i en «analog» AS Elektrisk Bureau-telefon av den typen som kom i 1965 og bygd den om til en IP-telefon ved hjelp av blant annet en Raspberry Pi, en bitteliten datamaskin.

 

Det er ikke så mye av innmaten i den gamle telefonen Nesland har beholdt, bortsett fra kablene fra nummerskiven, gaffelen og røret. Overfor digi.no presiserer han at disse gamle puls-telefonene strengt tatt er digitale, i motsetning til de nyere DTMF-telefonene (Dual-Tone Multi-Frequency) med knapper, hvor det genereres ulike lyder når man trykker på de forskjellige knappene.

– Nummerskiven er koblet til GPIO-portene [General-Purpose Input/Output, journ. anm.] og et Python-script kjører på Pi-en for å lese av det som skjer på skiven. En slik skive er egentlig bare en bryter som går av og på mens man vrir på den. Jeg teller disse pulsene og lagrer tallet den kommer frem til, forklarer Nesland.

Etter at et visst antall siffer har blitt registrert, foreløpig åtte, sendes nummeret til den SIP-baserte (Session Initiation Protocol) IP-telefoniklienten Linphone.

Raspberry Pi Model A+ <i>Bilde: Raspberry Pi</i>
Raspberry Pi Model A+ Bilde: Raspberry Pi

 

Noen utfordringer

Lyd til og fra håndsettet går via et USB-lydkort, og ringelyden kommer fra en høyttaler som er koblet til lydkortet til Raspberry Pi-en, via en forsterker. En mikrobryter registrerer om telefonrøret er lagt på eller løftes av telefonen.

Nesland opplyser at hovedårsaken til at han har tatt i bruk et eksternt USB-lydkort, er at lydkortet i Raspberry Pi-en ikke støtter mikrofon.

For å gjøre det hele mindre og mer hendig, har Nesland tatt i bruk en USB-basert WiFi-adapter i stedet for Ethernet. Telefonen får strøm fra via en USB-kabel hvor Nesland har loddet ledningene direkte på kontakten, før sikringen som beskytter mot overspenning. Dette er gjort for å redusere størrelsen.

– Jeg tenkte først å bruke den originale grå telefonledningen for strøm, men den var enten for lang eller for tynn til å kunne drive Raspberry Pi-en. Planen var å sette en USB-kontakt i den originale telefonkontakten. Nå står den i en mobillader, men slike kosmetiske detaljer er egentlig ikke så viktig, mener Nesland.

Test av Raspberry Pi 2: Vi prøver splitter ny knøtt-pc 

I teorien

På spørsmål om telefonen kan brukes i forbindelse med automatiske sentralbord, hvor man gjerne må taste inn ulike sifre for å komme til rett sted i menyen, svarer Nesland at den teoretisk sett er i stand til det.

– Men foreløpig slår jeg av lesing av nummerskiva mens man er i samtale. Siden softwaren min styrer alle funksjoner på telefonen, så kan jeg selv bestemme hva som skal skje når. Sending av DTMF-sekvenser er det SIP-klienten som håndterer, så jeg trenger bare sende tallet videre som en DTMF-sekvens i SIP-klienten. I utgangspunktet var telefonen et forsøk på å «bevare» de enkle og primitive funksjonene.

Han understreker at det finnes eksisterende prosjekter, hvor det gjerne brukes Arduino-enheter for å lese av nummerskiven og deretter konvertere til DTMF, for deretter å bruke en analogadapter for å håndtere IP-telefonidelen.

Nesland har gjort flere bilder fra byggeprosjektet tilgjengelige på denne siden. Programvaren er tilgjengelig her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.