Dette er Galaxy S6

Samsung tenker endelig nytt med sine ferskeste flaggskip.

Dette er Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 Edge kommer 10. april. Bilde: Thomas Marynowski

BARCELONA (digi.no): Det var ingenting å si på dramatikken da Samsung viste frem sitt nye flaggskip søndag kveld i Barcelona. Lysshow, basstungt lydspor, store ord og lovnader fra selskapets ledelse.

Samsung selv kaller de nye modellene for den mest betydningsfulle team-innsatsen i selskapets historie.

Når alt kommer til alt er det likevel «bare» to nye smarttelefoner. Galaxy S6 Edge og «vanlig» S6. Ifølge selskapets mobilsjef JK Shin er det verdens mest avanserte mobiler, med den beste skjermen, den beste ytelsen, det beste kameraet og den beste sikkerheten.

Mer luksus

Begge mobilene er en ganske omfattende overhaling hva designet angår. Det kanskje mest relevante er at den utdaterte plastfølelsen endelig utgår. Nå er det metall som gjelder, med glass-skjermen (laget av holdbare Gorilla Glass 4) som elegant buer seg innover på Edge-modellen, og telefonene fremstår som mer helhetlige og rett og slett lekrere. Metallet skal også være meget holdbart – telefonen vil ikke bøye seg, sier Samsungs visesjef for mobilavdelingen, YoungHee Lee, rett ut. Salen klapper.

På innsiden er det naturligvis mange forbedringer. En meget kraftig prosessor, nye Samsung Exynos (det er en 64 bits brikke basert på 14 nanometers produksjonsprosess - flere detaljer finnes her), skal sørge for «utrolig respons», kombinert med et ryddigere, lettere grensesnitt. Det brukes blant annet fargekoding på diverse menyelementer for å signalisere hva slags funksjoner man bruker.

3 GB med RAM (av typen DDR4) skal også sørge for at ytelsen holder seg, og telefonen vil finnes i tre varianter, med 32, 64 og 128 gigabyte lagring. Telefonen bruker også en ny type flashminne som skal være enda raskere enn på tidligere mobiler.

Det finnes en fingeravtrykk-sensor som skal være mer nøyaktig enn forrige generasjon samt en hjertesensor som kan brukes til visse ekstrafunksjoner.

Den vanlige versjonen av Galaxy S6 har ikke buet skjerm, men ellers er funksjonene helt like.
Den vanlige versjonen av Galaxy S6 har ikke buet skjerm, men ellers er funksjonene helt like. Bilde: Thomas Marynowski
 

Kameraet har 16 megapiksler, optisk bildestabilisering, og grensesnittet til kameraet er også overhalt slik at det er raskere og mer brukervennlig. Frontkameraet tar bilder i fem megapiksler og det loves også mye bedre kvalitet på disse. Blant annet såkalt sanntids HDR. Bildene i mørke omgivelser skal være veldig gode, og det gjelder også video. Samsung sammenlignet kvaliteten på bilder i mørket med iPhone 6 Plus, og forskjellen var slående. Men det var altså Samsungs egne demoer…

Skjermen er 5,1 tommer stor og skal levere utrolig kvalitet, sier Samsung. Skarpheten skal være overveldende – det er snakk om hele 557 ppi-tetthet. Skjermen på Edge-versjonen er altså buet på begge sidene, noe som åpner for nye grensesnitt-muligheter. Pluss at det ser ganske så stilig ut, det kan vi ikke nekte for.

Samsung er veldig fornøyde med batteriet – det skal ha svært bra levetid, og utrolig rask lading. 10 minutter skal være nok for å lade opp til fire timers bruk. Kompromisset er at batteriet er nå bygget permanent inn og kan ikke byttes ut. Det gjelder også minnekortplassen – denne er borte.

Trådløs lading og mobilbetaling

Det satses nå også stort på trådløs lading – S6 støtter begge de ledende standardene, Qi og PMA.

Mobilbetaling-systemet heter Samsung Pay. Det baserer seg på LoopPay-teknologien som Samsung nylig kjøpte. Poenget her er at telefonen vil fungere på både NFC og magnetstripe, og dette skal omfatte 90 prosent av amerikanske utsalgssteder. Sikkerheten ivaretas med fingeravtrykk og tokenisering som krypterer kredittkort-data. Betalingssytemet kommer tradisjonen tro først til USA (og Sør-Korea), og skal åpnes til sommeren. Det er uvisst hvordan planen er for norsk lansering.

Vi fikk noen minutter med begge telefonene, og allerede den vanlige modellen er et tydelig steg fremover for Samsung hva design angår, mens Edge-varianten er meget slank og lett, samtidig som den buede skjermen gjør at den genuint skiller seg ut visuelt.

Begge mobilene kommer i salg den 10. april.

Les mer om de nye telefonene hos våre kolleger i Teknisk Ukeblad.