BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette er hjernen i Apples nye enheter

A9-prosessoren lover pc-aktig ytelse.

Apple lover at A9-brikken vil sette nye ytelsesrekorder.
Apple lover at A9-brikken vil sette nye ytelsesrekorder. Bilde: Skjermbilde
10. sep. 2015 - 10:19

Gårsdagens Apple-pressekonferanse brakte med seg en god del nye produkter. Og som tradisjonen er bygger disse også på nye teknologier under panseret.

Les også: Her finner du alt Apple lanserte

Både den nye iPhone-modellen og den helt ferske iPad Pro bygger på A9-prosessoren, som er den tredje generasjonen med 64-bits-brikker fra Apple.

64-bits-prosessorer på mobil ble først introdusert av selskapet sammen med iPhone 5S, og har siden den tid blitt videreutviklet.

Nye A9 finnes i to varianter. «Vanlig» A9 som vil finnes i iPhone 6S-modellene, og A9X, for iPad Pro.

Begge bygges med noe Apple kaller en ny transistor-arkitektur, noe som trolig betyr 14 nm FinFET-prosess.

Selskapet hevder at A9 som brukes i nye iPhone er 70 prosent raskere enn fjorårets A8, samt at grafikkytelsen er opptil 90 prosent raskere. Dette er betydelige tall, og i og med at oppløsningen på skjermene til de nye telefonene er uendret sammenlignet med fjoråret, vil denne ytelsen faktisk brukes direkte på å gjøre applikasjonene og spillene raskere. Det vil med andre ord merkes.

Apple har vært stadig flinkere med å optimalisere grafikkytelsen den siste tiden, også på programvaresiden, spesielt via det såkalte Metal-grensesnittet som gir utviklerne mer direkte tilgang til maskinvaren.

Hører etter

A9-brikken har også en ny M9-prosessor. Det er den nyeste versjonen av selskapets «bevegelsesprosessor», og det er denne som muliggjør at digitale assistenten Siri vil nå kunne lytte etter kommandoer hele tiden. Siri må imidlertid vekkes med «Hey, Siri» først.

Det hevdes også at A9 er mer energieffektiv. Det er allerede bekreftet at i hvert fall den mindre iPhone 6S-modellen vil ha mindre batteri enn fjorårets (status på iPhone 6S Plus er foreløpig uavklart). Samtidig skal batterilevetiden være mer eller mindre lik.

Den mer voksne varianten av brikken, A9X, som finnes i iPad Pro, skal igjen gi nettbrettet en massiv økning i ytelse. Her sier Apple at den er 80 prosent raskere enn A8X som finnes i fjorårets iPad Air 2. Grafikken skal være dobbelt så rask enn A8X. Samtidig påpeker Apple at prosessorytelsen er 22 ganger høyere enn på den originale iPad-versjonen fra 2010, mens grafikkytelsen er 360 ganger bedre. Det er helt klart oppsiktsvekkende hvor fort utviklingen har gått.

Den nye iPaden har en mye større skjerm med høyere oppløsning enn noen av de tidligere modellene, så den trenger nok all kraften den kan få.

Apple sier faktisk at A9X er kraftigere enn 80 prosent av bærbare pcer, selv om det er litt uklart hvilke konkrete kategorier av bærbare pcer de mener.

Det blir uansett veldig interessant å se konkrete testresultater når de nye enhetene faktisk foreligger i butikkene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.