– Dette er slutten på en æra

Norsk avdeling avvikles som ledd i Microsofts kutt.

– Dette er slutten på en æra
Egil Kvaleberg (bak i bildet, nummer tre fra venstre) solgte livsverket sitt Smarterphone til Nokia i 2012. Teamet som har vært svært sentrale i utvikling av programvare for Nokias mobiltelefoner blir nå lagt ned. Bilde: Kvaleberg

Selv om Windows Phone har vært Nokias hovedplattform de siste årene har selskapet fortsatt å utvikle og lansere rimelige «featurephones» samt enklere smarttelefoner i vekstmarkeder.

Norsk satsing avvikles

Et selskap som har vært svært involvert i denne prosessen er norske Smarterphone, som i 2012 ble kjøpt opp av Nokia.

    Les også:

Egil Kvaleberg bekrefter overfor digi.no at utviklingskontoret Nokia holdt i Nydalen i Oslo nå blir lagt ned. Tilbake i januar 2012 solgte han livsverket sitt Smarterphone til Nokia. Deres egenutviklede operativsystem skulle bli spydspissen i Nokias jakt på de neste en milliard kundene.

Det er Kvaleberg som har ledet arbeidet med programvaren i Nokias Asha-serie av mobiltelefoner, som i stor grad er norskutviklet. I en tidlig fase var han også dypt involvert i Nokias eksperimentelle satsning på Android og den såkalte Nokia X-serien.

Nå forsvinner både Asha og Nokia X. De 18 ansatte som jobber i de gamle lokalene til Nokias Qt-avdeling i Nydalen blir alle sagt opp, etter det digi.no vet.

Kvaleberg er ordknapp og ønsker egentlig ikke å uttale seg, men viser i stedet til selskapets kommunikasjonsavdeling. Hvor veien går videre nå vet han ikke, men sier at han ser frem til en pustepause.

– Det har vært en interessant og hektisk tid i Nokia. Dette er slutten på en æra, sier han til digi.no.

Det har vært plattformer som Asha, Series 40 og Android-baserte Nokia X som har sørget for selskapets dekning og satsing i nye markeder, men med Microsofts drastiske kutt er det nå slutt for samtlige.

Det ble allerede i går kjent at Nokia X-serien, som bygger på Android, og som nettopp har fått nye medlemmer i familien, blir lagt ned.

Kun Windows Phone

Den ansvarlige for mobiltelefoner hos Microsoft, Jo Harlow, skriver i en notat (via The Verge) til de ansatte at utviklingen av de tre plattformene nå settes i «vedlikeholdmodus». I løpet av de neste 18 månedene skal støtten for de eksisterende enhetene avsluttes. Harlow skriver at det ikke kommer nye oppdateringer, nye funksjoner eller nye tjenester for disse plattformene.

Enhetene som allerede er produsert skal naturligvis selges ut i butikk, men når lagrene er tomme er det over og ut for slike mobiltelefoner.

Musikktjenesten Nokia MixRadio skal også over i vedlikeholdmodus og Microsoft skal vurdere å selge tjenesten.

Dermed blir det bare Windows Phone de skal satse på fremover, både i rimeligere og dyrere segmenter. Enhetene knyttes altså enda tettere mot Microsofts programvare og tjenester.

Harlow hinter til flere toppmodeller i Lumia-segmentet i tiden fremover, men på kortere sikt minner han om at fokuset er på de nylig utgitte Lumia 930 og Lumia 1520.

Samtidig skriver han at det jobbes med nye flaggskip-modeller som skal korrespondere med lanseringer av nye utgaver av Windows og Windows Phone. Det spekuleres i at Windows 9 med kodenavn «Threshold» skal lanseres våren 2015.

    Les også: