– Dette er vår strategiske transformasjon

Panasonic inn på M2M-bølgen.

– Dette er vår strategiske transformasjon
Dette lekre, lille 4G-kameraet er beviset på at Panasonic tar tingenes internett på alvor. Bilde: Thomas Marynowski

BARCELONA (digi.no): Panasonic er et selskap man for det meste forbinder med hjemmeelektronikk, men den tradisjonsrike bedriften skal nå inn på et nytt marked.

Selskapet har nemlig tatt en ny retning mot Business 2 Business. Som etter hvert ganske mange andre, vil Panasonic også inn på maskin til maskin-markedet og satse på tingenes internett.

Panasonic påpeker at de er spesielt tilstede i nordiske land, der de leverer en rekke løsninger for varmepumper, temperaturkontroll og lignende, med enkle grensesnitt for styring av hele huset.

Europa er dermed viktig for selskapet, og det opprettes en ny organisasjon for B2B-løsninger i Europa, som skal by på nettsky-tjenester, maskin til maskin-løsninger og integrerte systemer.

Fra tver til sammenkoblet alt

I og med at Panasonic allerede er en av de ledende tilbyderne av ting - mange forbinder tross alt selskapet med tver og kameraer, men de tilbyr også produkter til bedrifter - er de allerede ledende innenfor tingenes internett, med alt fra Toughbook-maskiner, tilkoblede kameraer, prosjektorer og andre. Det er disse kunnskapene de vil bygge på videre.

På MWC i Barcelona viser Panasonic derfor frem et eget nettverk som skal eliminere behovet for kompliserte konfigurasjoner, og det kalles Panasonic MVNO. Det er begynnelse for å gjøre deres mange produkter iot-kompatible, sier selskapets japanske sjefer, som var tilstede på kunngjøringen.

NVNO baserer seg på 4G-forbindelser, og deres bedriftskunder skal få tilgang til maskinvare og programvare i én pakke.

Det har mye betydning for såkalte smarte hjem. Panasonic er sterke på varmepumper og andre klimaløsninger, og dette kan fjernstyres og overvåkes. For bedrifter er det enda mer relevant, med fjernovervåking av Panasonics prosjektorer og varme- og kjølesystemer, noe som samler inn relevant nøkkeldata, kontrollerer systemene eksternt og sørger for maksimal oppetid. Disse løsningene brukes allerede på flere universiteter i Europa og på en del butikker.

Et interessant produkt Panasonic viste frem i Barcelona er et kamera som skal være det første som bruker 4G-nettet for å holde kontakt med omverdenen, og trenger dermed ikke å være avhengig av WiFi. Det er relevant for mange sikkerhetsløsninger – kameraet kan monteres på steder der det er mobildekning, men ikke fastkoblet nett. Panasonic bruker hytter, landlige hus, garasjer eller hotellrom som eksempel. Kameraet (som kalles Nubo) er lite og elegant, og kan plasseres mange steder. Sammen med kameraet lanseres det en mobilapp for å styre det, et sikkert system for lagring i skyen og batteripakke samt sensorer.