NETTLESERE

Dette er verdens første nettleser – nå kan du surfe som på 1990-tallet

Velkommen til hypertekstens univers. La nostalgien blomstre mens du surfer på gamlemåten.
Velkommen til hypertekstens univers. La nostalgien blomstre mens du surfer på gamlemåten. Foto: CERN
25. feb. 2019 - 13:08 | Endret 25. feb. 2019 - 13:13

Nettlesere har utviklet seg kraftig siden de først ble introdusert, og nå har du mulighet til å få en bedre forståelse av akkurat hvor mye disse programmene har endret seg med tiden.

Som blant andre nettstedet Engadget rapporterer har den europeiske forskningsorganisasjonen CERN rekonstruert verdens aller første nettleser, WorldWideWeb, som ble lansert mot slutten av 1990 – altså for 28 år siden.

Test den ut selv

CERNs kuriøse fremstøt innebar å bruke en gruppe utviklere og designere hos organisasjonen til å gjøre den aldrende nettleseren tilgjengelig via moderne, eksisterende nettlesere for å la dagens Internett-brukere teste den ut.

Å «surfe» med verdens første nettleser er et hakk mindre intuitivt enn man er vant til, og grafiske elementer er fraværende, men CERN har vedlagt et knippe lettfattelige instruksjoner.

Først starter du opp nettleseren ved å gå hit. Deretter velger du «Document» fra menyen på siden og klikker på valget «Open from full document reference».

Laget av Tim Berners-Lee

Derfra kan du skrive URL-adressen inn i feltet kalt «reference» og trykke «open» for å komme deg til den aktuelle nettsiden.

WorldWideWeb ble utviklet hos CERN på en datamaskin av typen NeXT, produsert av selskapet ved samme navn, grunnlagt av Steve Jobs på midten av 1980-tallet. Programmet ble skrevet av Tim Berners-Lee, grunnleggeren av World Wide Web.

Berners-Lee har siden den gang markert seg som en kritiker av noen av utviklingstrekkene vi ser med dagens internett, blant annet når det gjelder tilgang, personvern og sensur.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Mer informasjon om WorldWideWeb-applikasjonen og dens funksjoner kan du finne hos CERN, og du kan også lese mer av historien rundt programmet på denne siden.

Les også: WWW-skaperen vil redde weben fra å bli enda mer dystopisk »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.