Dette er Windows 10

Microsoft nyeste operativsystem avduket, kan testes fra onsdag.

Dette er Windows 10
Én familie er stikkordet for Windows 10. Bilde: Microsoft

Som ventet presenterte Microsoft den nye versjonen av Windows tirsdag kveld. Det ingen ventet var at selskapet skulle kalle den nye Windows versjonen for 10. Microsoft hoppet altså rett over versjon 9.

Grunnen til navneskiftet er at Microsoft vil omfatte mye mer under Windows-paraplyen, og snakker om ett operativsystem på tvers av alle enhetene, fra mobiler (Microsoft bekrefter at Windows 10 også blir den nye versjonen av operativsystemet for mobiler) via nettbrett, bærbare, desktop-maskiner og til TV (symbolisert med en Xbox One-konsoll). Det betyr én produktfamilie, én plattform og én nettbutikk.

Microsoft vil tydelig gjøre Windows 10 attraktiv for bedrifter, og påpeker kompatibilitet med alle tradisjonelle administrasjonssystemer, samtidig som det skal inneholde en ny måte å separere personlig data fra bedriftsdata. Det skal være velkjent, kompatibelt og produktivt, sier Microsoft.

Som ventet, Start-menyen kommer tilbake.
Som ventet, Start-menyen kommer tilbake. Bilde: Microsoft

Ett stort poeng er at opplevelsen skal føles velkjent for alle som har holdt seg til Windows 7, samtidig som mye av funksjonaliteten til Windows 8 videreføres. Derfor er fokus satt tilbake til vanlig skrivebord, med ganske tradisjonell Start-meny (ikke ulik bilder som tidligere har lekket), men samtidig har menyen Metro-elementer som kan tilpasses og gjøres mer personlig. Start-menyen vil også inneholde universalsøk.

Som ventet kan også Metro-appene kjøre i vanlige vinduer på skrivebordet.

Igjen som ventet viste Microsoft frem virtuelle skrivebord, det er en ny knapp som heter «task view», og denne viser alle applikasjoner som er åpne, og også alle eventuelle skrivebord som kjøres samtidig. Man kan ta tak i og flytte applikasjoner mellom skrivebordene.

Man kan «snappe» applikasjoner på en mer fleksibel måte.
Man kan «snappe» applikasjoner på en mer fleksibel måte. Bilde: Microsoft

Microsoft vil helt åpenbart flørte litt med avanserte brukere, og viste til og med frem kommandolinjen i Windows 10, som nå får fullverdig støtte for å lime inn innhold med CTRL-V.

Windows 10 skal ikke fremmedgjøre brukerne som er blitt vant til berøring, og i nåværende form har operativsystemet fortsatt «charms»-menyen som sveipes inn fra høyre, men det påpekes at denne kan bli endret frem til lansering. Når man sveiper inn fra venstre, får man opp en mer tydelig oversikt over kjørende applikasjoner, med større miniatyrvinduer enn i Windows 8.

Ett interessant element av grensesnittet er såkalte «Continuum», som skal gjøre det lettere å forholde seg til hybridmaskiner som Surface Pro. I slike miljøer som kombinerer berøring og mus/tastatur er det ofte forvirrende å bytte mellom disse to grensesnittene. Continuum skal for eksempel kjenne igjen når man plugger fra tastaturet eller berører skjermen, og spørre brukeren om de ønsker å bytte modus til berøringsvennlig, der grensesnittet blir tydeligere og letter å trykke på.

Ny oppgavebehandling
Ny oppgavebehandling Bilde: Microsoft

Noe særlig mer enn dette ville ikke Microsoft dele med verden ennå, og det påpekes at det er fortsatt tidlig i utviklingen. Flere forbruker-orienterte nyheter loves senere.

Det har tidligere gått rykter om at den nye Windows-versjonen vil bli gratis for Windows 8-brukere, og at den vil lanseres tidlig neste år. Offisielt sier Microsoft ingenting om oppgraderingsplaner, og det ser ut til at lanseringen heller ikke skjer så tidlig som til våren. Microsoft sier blant annet om at de vil snakke mer om applikasjonsutvikling på Build-konferansen i april 2015, og at operativsystemet skal slippes «senere i 2015».

Inntil da vil interesserte kunne teste en svært tidlig versjon av Windows 10 fra onsdagen av. Såkalte Windows Insider Program er et nytt initiativ som lar brukerne prøvekjøre operativsystemet tidlig, og Microsoft får på denne måten også samlet inn tilbakemeldinger tidligere. I skrivende stund er ikke Insider Program-nettsiden åpen, men nedlastningen bør være klar innen onsdag morgen norsk tid.

Endelig får Windows skikkelige virtuelle skrivebord.
Endelig får Windows skikkelige virtuelle skrivebord. Bilde: Microsoft

digi.no spurte teknologidirektøren Børge Hansen i Microsoft Norge om tankegangen bak dette frislippet, som tross alt er ganske unikt.

– Vi prøver å lytte og lære samtidig som vi videreutvikler produktet, sier Hansen. – Kundene våre er viktige beslutningstagere som kan gi innsikt, spesielt i de som er bedriftsmarkedet. Rulle ut ny infrastruktur er ikke lett, og vi må gi innsikt i hva som skjer. Vi trenger å gi folk muligheten å gi tilbakemelding. Microsoft er de største som innbyr til en sånn dugnad!

Børge Hansen lover at tilbakemeldingene skal tas på alvor, da det er ønskelig å ha kundene med i større grad enn noensinne, og dette gjelder spesielt bedriftsmarkedet:

– I IT-bransjen der man må være ansvarlig leverandør, er virkeligheten annerledes enn i forbrukermarkedet, der man kan lansere produkter på kortere varsel. IT-sjefer er avhengige av disse produktene.

Denne demokratiseringen av Windows er også grunnen til at det er vanskelig å gi en nøyaktig lanseringsdato:

– Vi skal høre mer på brukerne, så Windows 10 blir ferdig når det er ferdig. Det kan bli til sommeren, det kan bli litt senere, avslutter Hansen.

    Les også: