FORBRUKERTEKNOLOGI

Dette googlet vi mest i 2018:  – Ble veldig nysgjerrige da vi så det dukket så høyt opp

Bitcoin, Frank Løke, Snapchats nye oppdatering og Bahareh Letnes var blant de mest populære Google-søkene i Norge i 2018.

Lammelår, aperol spritz, focaccia, fårikål Hellstrøm og bossam var de fem oppskriftene som nordmenn søkte oftest etter på Google i løpet av 2018.
Lammelår, aperol spritz, focaccia, fårikål Hellstrøm og bossam var de fem oppskriftene som nordmenn søkte oftest etter på Google i løpet av 2018. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
12. des. 2018 - 09:07

Desember byr på mang en oversikt over året som har gått, og nå er søkertallene fra Google klare.

Hvert år lager Google lister over de mest populære søkene. Disse søkene forteller en god del om hva folk flest er opptatt av i året som gikk. Tallene baserer seg på hvilke søkeord som har økt mest i søkevolum i forhold til det foregående året.

Søk som «hvordan blir kvitt magefettet» og «hva er bitcoin» er blant de mange som nordmenn tastet inn i 2018.

Sportssøk dominerte

Rangeringen av generelle søk var i år i stor grad preget av sport.

– Halvparten av listen er preget av sport, noe som er naturlig siden det har vært både OL og VM i år. Men at nordmenn var så sportsgale overrasket meg litt, sier pressesjef Helle Skjervold i Google Norge til NTB.

Mange av søkene er av typen «VM kamper» og «Hvordan se OL». Skjervold tror dette er et resultat av at tidene forandrer seg.

– Før kunne du bare skru på TV-en, og der var sporten du ville se. Nå er kampen om sportsrettighetene blitt veldig sterk, og det er ikke lenger gitt hvor du får se sporten. Dermed tyr mange til Google for å finne ut av nettopp det, sier hun.

Koreansk rett til topps

Lammelår var blant de oppskriftene som ble googlet hyppigst i år. Ikke langt bak på listen ligger den noe ukjente retten «bossam», en koreansk rett.

– Jeg ble veldig nysgjerrig da jeg så den dukket så høyt opp. Det var et par datoer i starten av året hvor søket etter nettopp denne retten tok helt av, før det plutselig dabbet av igjen. Det viste seg at det var akkurat i denne perioden at en deltaker på «4-stjerners middag» hadde laget retten. Det viser bare at Norge er et lite land hvor ting raskt blir en snakkis, sier Skjervold.

Et annet søk som spratt i været, kom da bildeappen Snapchat ble oppdatert med et fullstendig nytt layout og brukersystem. Dette utløste en bølge av negative reaksjoner.

– Søket «Hvordan få tilbake gamle snapchat» dominerte søkelisten i kategorien «Hvordan …?". Det er tydelig at folk var svært misfornøyde en kort periode., Så ga det seg da folk etter hvert

Dette google vi mest

Generelle søk

1. VM

2. Aviici

3. Medaljeoversikt OL

4. Ex on the beach Norge

5. Eurosport Player

6. Momo

7. VM kamper

8. OL program

9. Vibeke Skofterud

10. Fortnite

Norske kvinner

1. Trine Skei Grande

2. Bahare Letnes

3. Nora Mørk

4. Ida Eide

5. Julianne Snekkestad

6. Christel Alsos

7. Kristin Kirkemo

8. Birgitte Tengs

9. Mira Craig

10. Claudia Scott

Norske menn

1. Per Sandberg

2. Frank Løke

3. Trond Giske

4. Pushwagner

5. Knut Arild Hareide

6. Mads Hansen

7. Pål Korsmo

8. Kristian Tonning Riise

9. Jan Baalsrud

10. Einar Aas

Oppskrifter

1. Lammelår

2. Aperol Spritz

3. Focaccia

4. Fårikål Hellstrøm

5. Bossam

6. Vaffel

7. Scones

8. Guacamole

9. Mojito

10. Makroner

Hvordan …?

1. Hvordan få tilbake gamle snapchat?

2. Hvordan se OL?

3. Hvordan skrive søknad

4. Hvordan bli kvitt fluer

5. Hvordan bli kvitt bananfluer

6. Hvordan bli kvitt magefettet

7. Hvordan knyte slips

8. Hvordan slette Facebook

9. Hvordan kjøpe ripple

10. Hvordan vaske bunadsskjorte

Hva er?

1. Hva er pinse

2. Hva er acer

3. Hva er klokka

4. Hva er blått kort i håndball

5. Hva er substantiv

6. Hva er kommunikasjon

7. Hva er etikk

8. Hva er bitcoin

9. Hva er på TV

10. Hva er gluten

 

(Kilde: Google Norge)

ble vant til det, sier Skjervold.

Nyhetsbildet gjenspeiles

Frps tidligere fiskeriminister Per Sandberg var helt øverst på søkelisten over norske menn, mens hans mye omtalte kjæreste Bahareh Letnes var på andreplassen over norske kvinner.

– Disse søkene gjenspeiler hva som har dominert nyhetsbildet, og vi ser jo i våre resultater at folk er opptatte av å finne ut mer om dem, sier Skjervold.

Venstre-leder Trine Skei Grande var helt i søkertoppen av norske kvinner. Kulturministeren har vært mye omtalt i året som har gått. Både i forbindelse med saken om hennes intime omgang med en 17-åring på en bryllupsfest i 2008 og hennes mye omtalte telefonsamtale der hun baksnakket partikollega Abid Raja for åpen mikrofon i november.

Kunstneren Pushwagner, som døde i april i år, er også helt oppe i toppen, sammen med Kristin Kirkemo, Frank Løke og Nora Mørk.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.