Starship

Er dette morgendagens pizzabud?

Skal testes i flere europeiske byer.

Domino's skal teste ut pizzaleveranse med Starship-roboten.
Domino's skal teste ut pizzaleveranse med Starship-roboten. (Bilde: Starship Technologies)

Skal testes i flere europeiske byer.

Prototypen Domino’s Robotic Unit ble i fjor testet i Australia.
Prototypen Domino’s Robotic Unit ble i fjor testet i Australia. Foto: Mike Curtain/Marathon Targets

Pizzakjeden Domino’s Pizza Enterprises, mer kjent som bare Domino’s, vurderer å ta i bruk både droner og roboter som pizzabud i årene som kommer.

Allerede for et år siden avduket selskapet en prototype av det som da ble omtalt som verdens første autonome pizzaleveransekjøretøy, kalt DRU (Domino’s Robotic Unit). Men nå har pizzaselskapet etablert et partnerskap med Starship Technologies, som i 2014 ble etablert av Ahti Heinla og Janus Friis, begge med bakgrunn som medgründere av Skype. 

PR-stunt? Robot rømte fra russisk laboratorium

Starship-roboten

Starship Technologies har utviklet en budrobot, Starship, som allerede har fått en del oppmerksomhet, blant annet i digi.no i fjor sommer. Den har siden i fjor høst blitt testet i flere byer i blant annet Tyskland, Storbritannia, Sveits og USA, blant annet til levering av mindre forbrukerelektronikk.

Men nå skal robotene tas i bruk i utvalgte byer i Nederland og Tyskland for å levere pizza fra Domino's.

Don Meij, administrerende direktør i Domino’-gruppen, sier i en pressemelding av partnerskapet med Starship Technologies utgjør et viktig skritt på veien til å gjøre robot-baserte pizzaleveranser til virkelighet.  

Starship skal kunne levere varer, inkludert pizza, på gateplan innenfor en radius på omtrent tre kilometer. Lasterommet er låst og at kun kunden kan åpne det opp, ved hjelp av en egen mobilapp.
Starship skal kunne levere varer, inkludert pizza, på gateplan innenfor en radius på omtrent tre kilometer. Lasterommet er låst og at kun kunden kan åpne det opp, ved hjelp av en egen mobilapp. Foto: Starship Technologies

– Vi er et globalt selskap, og vi er ivrige etter å ta i bruk innovativ teknologi i alle de landene hvor vi opererer, sier Meij. 

Han forteller at robotene vil være et supplement til de kjøretøyene som selskapet benytter i dag, innenfor en radius på drøyt halvannen kilometer. 

– Med de planene vi har for vekst de nesten fem til ti årene, vil vi rett og slett ikke få nok bud dersom vi ikke vurderer å utvide flåten vår med initiativer som dette, sier Meij. 

Starship-roboten skal med den nåværende teknologien kunne klare seg selv omtrent 90 prosent av tiden. Det betyr at en operatør i teorien vil kunne fjernovervåke og bistå ti roboter om gangen. 

Les mer om hvordan Starship fungerer: Snart rulles bud-roboter ut i europeiske byer

Kommentarer (7)

Kommentarer (7)
Til toppen