BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette må du ha for å kjøre Windows 10

Minimumskravene til maskinvaren

Windows 10 skal kunne kjøres på enheter i mange størrelser, men det er visse minimumskrav.
Windows 10 skal kunne kjøres på enheter i mange størrelser, men det er visse minimumskrav. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. mars 2015 - 09:35

Microsoft skal tilby Windows 10 til både svært mange enheter og svært mange brukere – også brukere med Windows installert uten gyldig lisens, altså piratbrukere. Men Windows 10 setter samtidig visse krav til maskinvaren. Disse kravene ble offentliggjort i går. Kravene gjelder formelt sett nye enheter, men det må antas at disse kravene også forteller noe om hva som er nødvendig for å få en akseptabel brukeropplevelse med eldre maskinvare.

Pc-er

For pc-er og andre enheter med 8 tommers skjerm eller større, kreves det at skjermen har en oppløsning på minst 800 x 600 piksler. Windows 10 vil være tilgjengelig i både 32- og 64-bitsutgaver, og minimumskravet til minnemengde i pc-er og nettbrett er 1 gigabyte for 32-bitsutgaven og 2 gigabyte for 64-bitsutgaven. Tilsvarende krav for lagringsplass er henholdsvis 16 og 20 gigabyte.

Det kreves dessuten at grafikkprosessoren til systemet støtter minimum DirectX 9 og at systemets oppstartsrutiner er basert på UEFI 2.3.1, med Secure Boot aktivert. Kravet om UEFI i stedet for BIOS gjelder trolig bare nye maskiner.

Nettbrett og enheter med avtakbart tastatur må dessuten være utstyrt med lyd- og av/på-knapp. Startknapp og rotasjonslås er valgfritt.

Minimumskrav for pc-er og nettbrett som skal leveres med Windows 10.
Minimumskrav for å kjøre Windows 10 på pc-er og de fleste nettbrett. Bilde: Microsoft
 

Smartmobiler

Også nye smartmobiler med Windows Mobile 10 må ha støtte for UEFI 2.3.1 og Secure Boot. Minimumskravet for systemminne er 512 megabyte for 32-bits versjonen. Men dette er bare nok til en skjermoppløsning på maksimalt 854 x 480 piksler. Full HD-oppløsning, for eksempel, krever minimum 2 gigabyte med RAM. 64-bits Windows 10 for smartmobiler blir ikke nevnt i presentasjonen til Microsoft.

Minimumskravet til lagringsplass er 4 gigabyte. Men enheter med så lite lagringsplass må ha et SD-kort for å kunne oppdateres. Enheter med skjermoppløsning på 800 x 480 piksler må være utstyrt med fysiske knapper for start, tilbake og søk. Skjermen må være på mellom 3 og 7,99 tommer.

Minimumskrav til smartmobiler som skal leveres med Windows 10.
Minimumskrav til smartmobiler som skal leveres med Windows 10. Bilde: Microsoft
 

Microsoft har inkludert støtte for flere systembrikker enn det som støttes av Windows Phone 8.1. Dette inkluderer brikker fra Intel (Cherry Lake, Skylake og Atom x3 [LTE]) og AMD (Carrizo og Carrizo-L). Men når det gjelder ARM-baserte brikker, er det fortsatt bare Qualcomm som er inne i varmen.

Blant de andre kravene til smartmobilene er slikt som WLAN, hodetelefonutgang og vibrasjonsfunksjon. Berøringsskjerm og stort sett alle sensorer er valgfritt.

Oppdatering

Microsoft har også gjort tilgjengelig en oversikt over hvordan man kan oppgradere fra eldre Windows-utgaver til Windows 10. For pc-er med Windows 7 og nyere kan dette gjøres ved hjelp av en ISO-fil som man kan starte systemet fra ved hjelp av for eksempel en DVD eller USB-pinne. Dersom man har Windows 8.1 S14 installert, vil oppdateringen også kunne gjøres via Windows Update. S14 er Windows 8.1-oppdateringen som kom våren 2014.

Oppgraderingsmulighetene til Windows 10 fra dagens Windows-utgaver.
Oppgraderingsmulighetene til Windows 10 fra dagens Windows-utgaver. Bilde: Microsoft
 

Enheter med Windows Phone 8.0 kan ikke oppgraderes direkte. Windows Phone 8.1 må være installert. Da kan oppgraderingen gjøres via Windows Update.

Det er ikke mulig å oppgradere Windows RT-enheter til Windows 10.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.