Er det en lagringsrevolusjon? Nå er Intels første Optane/3D Xpoint-baserte SSD lansert

Intel Optane DC P4800X.
Intel Optane DC P4800X. (Bilde: Intel)

Intel har lansert det første produktet basert på den nye 3D Xpoint-teknologien fra Intel og Micron. 3D Xpoint har blitt «hypet» veldig etter at teknologien ble annonsert sommeren 2015, og den gangen snakket Intel og Micron om en ytelse opptil tusen ganger høyere enn daværende NAND-baserte flashminne. Senere har det vist seg at ytelsestallene nok har vært veldig teoretiske.

I forbindelse med lanseringen av Intels nye 3D Xpoint-baserte SSD, Optane SSD DC P4800X, har Intel nå for første gang gått ut med egne ytelsesmålinger som viser hva den nye lagringsteknologien faktisk er god for.

Optane er Intels merkevare for den underliggende 3D Xpoint-teknologien, som er en ikke-flyktig minneteknologi som kan ses på som en slags mellomting mellom DRAM og flash.

Intels interne tester viser at ytelsen er på langt nær hva Intel snakket om i starten, men at Optane-baserte SSD-er i mange tilfeller likevel kan være betydelig raskere enn konvensjonelle SSDer.

Opptil ti ganger raskere

Intel har sammenlignet ytelsen til Optane SSD DC P4800X med den tre år gamle SSD-en DC P3700, som skal være en av Intels raskeste SSD-er for datasentere. 

Testene viser at en vanlig SSD faktisk kan være raskere ved sekvensiell lesing og skriving, men ved tilfeldig skriving kan Optane være opptil ti ganger raskere. Lesing kan være opptil tre ganger raskere.

Ytelsen er oppgitt til å ligge på opptil 550 000 IOPS (I/O-operasjoner per sekund) ved lesing av tilfeldige 4 kB datablokker og 500 000 IOPS ved skriving. Ved en blanding av 70 prosent leseoperasjoner og 30 prosent skriveoperasjoner (4 kB datablokk) oppgis ytelsen til opptil 500 000 IOPS – dette skal være fem til åtte ganger raskere enn den gamle P3700-SSD-en, ifølge Computerworld.

En av fordelene med Optane skal være at responstiden skal være veldig lav, selv ved høy belastning. Derfor hevder Intel at den skal være «verdens mest responsive» SSD.

Kan brukes til å utvide internminnet

Intel markedsfører Optane SSD DCP4800X som en SSD først og fremst beregnet på bruk i datasentere, og skriver i en pressemelding at den kan brukes både som tradisjonell lagring for å øke ytelsen i applikasjoner, eller for å utvide minnekapasiteten i en server på en mer kostnadseffektiv måte. Sistnevnte gjøres ved hjelp av en programvare som kalles Memory Drive, som gjør at SSDen for operativsystemet fremstår som en del av internminnet.

Foto: Intel

Memory Drive krever at du har en server med Intels kommende Xeon-prosessorer basert på Skylake-arkitekturen. 

Optane SSD DC P4800X har en kapasitet på 375 GB, og kommer i form av et PCI Express/NVMe-kort. SSD-en vil komme i andre størrelser og også med andre formfaktorer i andre halvår 2017. Prisen vil ligge på 1520 dollar, altså i underkant av 13 000 kroner. 

Prisene på SSD-er stiger: Komplett.no: – Vi merker prisoppgangen på SSD godt

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Til toppen