Komplett.no: – Vi merker prisoppgangen på SSD godt

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no
15. mars 2017 - 17:27

I går skrev vi om at prisene på SSD kan stige med så mye som 16 prosent i inneværende kvartal, blant annet på grunn av at minneprodusentene ikke klarer å dekke etterspørselen.

Produktsjef Hildegunn Bjerknes i Komplett.no bekrefter overfor digi.no at de har merket prisøkningen godt.

– Produsentene har økt prisene til markedet med circa 20 prosent i gjennomsnitt, skriver Bjerknes i en e-post. Dette er altså høyere enn prisøkningen til PC-OEM-produsenter, som analyseselskapet Dramexchange viste til.

Forventer ingen bedring før ved årsskiftet

Komplett.no bruker SSD-er både i egenbygde PC-er og selger SSD-er løst som oppgraderinger eller til PC-byggere. Bjerknes kan fortelle at det er PCIe-SSD-er basert på M.2-sokkelen som nå tar over mer og mer av salget til sluttbrukere, på bekostning av de «gamle» 2,5-tommers SATA-SSD-ene. 

– Vi bruker absolutt mest PCIe i våre egne Komplett-PC-er, sier hun.

Hun forteller videre at det ikke ventes særlig bedring i tilgangen på SSD-er med det første – og peker i likhet med analyseselskapet Dramexchange på mobilbransjen som en av de «skyldige».

– Det vil nok vedvare ut 2017, da det er nye mobillanseringer fra de store produsentene, og dette binder opp mye kapasitet i produksjonen. Kapasiteten for utnyttelse og produksjon er ikke forventet å øke før slutten av 2017, eller starten på 2018. Da sies det at Samsung vil ha en ny fabrikk i gang.

Vi velger SSD-er med lavere kapasitet

Globalt kunne Dramexchange peke på at at typiske SSD-er til PC-produsenter antagelig vil forbli på 128 eller 256 GB, og at det på grunn av den begrensede tilgangen ikke er forventet noen økning med det første. 

Bjerknes forteller til digi.no at de i 2016 så at SSD-er på rundt 480-512 GB som kom til å ta over som «sweetspot», men at prisutviklingen har bremset utviklingen.

– Derfor er det fortsatt kapasiteter rundt 250GB det går aller mest av. De fleste produsenter faser ut 120 GB, selv om det fortsatt selges en del av disse, avslutter Bjerknes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.