digi.no's julegavetips - nummer 4 av 6

Det har vært et langt år og du fortjener en fin julepresang - enten fra andre eller deg selv. Her er våre tips:

Det har vært et langt år og du fortjener en fin julepresang - enten fra andre eller deg selv. Her er våre tips:

6.000-3.000 kroner:

Det er også mye annet utstyr som kunne vært hyggelig å fått. Julen er fototid og nå forteller salgsstatistikken at film begynner å bli gammeldags.

- Du bør bestemme deg for hva du skal bruke kameraet til før du kjøper. Er det bilder til web eller skal det trykkes plakater i A3-format? Det bør være første skritt i prosessen, enten julegaven er til deg selv eller til andre, mener fotoveteran Kai Thon.

Han driver nettstedet digit.no, der tester og omtale av digitalkamera er en av hovedsakene.

En bør også tenke over hva en vil ha av zoom-muligheter, nærgrense/makro, muligheter for filmopptak, tilleggsutstyr som vidvinkelforsats, hvilken størrelse kameraet bør ha og ikke minst hvor mye en vil legge i av penger, mener Thon.

- Jeg tror det vil ta av etter hvert som folk opdager at en kan fotografere og kan få bildene på papir. Mange tror du må være dataekspert for å fotografere digitalt, men det er egentlig det samme som med vanlig kamera, bare at mulighetene er så mye større. Deter bare et tidsspørsmål før digitalt fotografio vil ta over helt, mener Thon.

Han er enig i at prisen kan ha vært et hinder for endel, men mener tiden er inne for digitalkameraenes felttog, etter at endel problemer med batterikapasitet og prisen på lagringmedier er løst.

- Generelt kan en vel si at et "vanlig" digitalkamera som tilsvarer et vanlig, standard analogt, prismessig vil ligge i størreelsesorden 6-7000 kroner.

Billigere kamera har gjerne begrenset mulighet for zoom (digital zoom bare forstørrer et utsnitt av bildet, og i det utsnittet blir oppløsningen betydelig dårligere), og det er gjerne dårligere lysstyrke på objektivet. Selve signalbehndlingen i kameraet kan også utgjøre forskjellen mellom et billig og et dyrere kamera.

- En kan kjøpe en modell som er på vei ut og gjøre et varp, fordi butikkene bare vil ha dem ut. Ulempen er at slike kamera mangler de siste finessene, som bedre batterikapasitet, kretser for støyreduksjon, bedre signalbehandling og kanskje bedre lysfølsomhet, sier Thon.

Levetiden på et kamera er idag trekvart år, bare iår har det kommet 100 nye modeller.

Dette bør du kjøpe

Det lønner seg å ta med et ekstra minnekort, gjerne med litt størrelse. Prisene har falt radikalt bare siden i vår, og et kort med plass til 128MB får du nå for under halvparten av daværende pris, som var rundt 1500 kroner.

Du bør også kjøpe ekstra batteri, og hvis kameraet leveres med alkaliske batterier må du kjøpe lader og oppladbare batterier i tillegg, sier Thon. han vil også anbefale å kjøpe en kortleser med det samme, for bekvemmelighetens del.

Blizene på digitale kamera er et kapittel for seg. Ifølge Thon kan disse være av svært varierende kvalitet, og han anbefaler å vurdere en ekstern blitz. Selv om kameraet ikke har uttak for en slik, kan en kjøpe en blitz som automatisk fyrer av samtidig med den innebygde, uten behov for ledninger.

Thon vil understreke at det ikke er noen grunn til å kaste seg på megapixel-manien. Antall bildepunkter har bare med hvor store bilder du vil ha, ikke med kvaliteten, som en rekke kameraselgere vil prøve å overbevise deg om. Skal du lage fotoalbum på Internett, trenger du altså ikke peise ut alle sparepengene bare for å få flere pixler eller bildepunkter enn naboen.

En ny mobiltelefon eller lommedatamaskin kan gjøre alvor av nyttårsforsetter om å få orden på livet ditt. Klikk videre for flere julegavetips.

Til toppen