Digital motorvei under Atlanterhavet

Et konsortium på 50 teleoperatører står bak en ny Atlanterhavskabel, som skal settes i drift i år 2000. Kabelen vil blant annet redusere ventetiden på nettet, med sin kapasitet på 640 Gbps, som er nok til å formidle 7,7 millioner telefonsamtaler, samtidig.

Konsortiet bak TAT-14 (Trans-Atlantic Transmisjon) består av over 50 teleoperatører, inkludert Telia og Telenor, og skal investere 1,5 mrd. USD i prosjektet, som skal linke Europa og USA med en ny fiberoptisk kabel.

Kabelen skal være klar til drift sent i år 2000, og vil forsyne verdensdelene med et 640 Gbit/s samband. Kabelen blir 1500 mil lang og består av en kabelring med fire par fiberoptiske kabler, som hver kan overføre 160 Gbps. Systemet bruker SDH (Synchronous Digital Hierarchy) og WDM (Wavelength Division Multiplexing ), og får en kapasitet på 64 ganger det forgjengerne TAT-12 og TAT 13 har, som ble tatt i bruk høsten 1996.

80 prosent av kabelen vil bli bruke til Internett og multimediatrafikk, noe som er ventet å bidra til enda lavere ventetid på Internett. TAT-14 vil linke opp USA med Danmark, Frankrike, Nederland, Storbritannia og Tyskland.

Initiativet til kabelen kom fra AT&T, British Telecom, Cable & Wireless, Deutsche Telekom, France Telecom, nederlandske KPN, MCI, Pacific Gateway Exchange, Sprint, Swisscom, og Telia. Japanske KDD har fått oppdraget med å produsere og legge kabelen.

Til toppen