JUSS OG SAMFUNN

Digital Noahs ark åpnet på nettet

Et nytt, britisk nettsted med informasjon, bilder og videoopptak av utrydningstruede dyr og planter, ble åpnet tirsdag.

20. mai 2003 - 14:38

Sir David Attenborough åpner i dag nettstedet ARKive, som er en viktig del av et prosjekt for å bevare utrydningstruede dyre-, plante- og sopparter. Prosjektet, som har et budsjett på 3 millioner pund, er allerede blitt hyllet som det 21. århundres Noahs ark.

Det endelige målet med ARKive er å lage en samling med lyd- og bildeopptak av de 11.000 dyr og planter som trues med utryddelse. Foreløpig konsentreres arbeidet om 500 globalt truede arter. Profilen til disse ventes å bli fullført innen utgangen av året.

Mye av billedmaterialet har aldri tidligere vært tilgjengelig for offentlig bruk. Informasjonen er lagdelt, slik at alle, fra barn til forskere, skal kunne ha nytte av nettstedet. I tillegg er det gjort klar undervisningsopplegg for lærere.

I tillegg til ARKives globale oversikt, inneholder nettstedet et "britisk kapittel" som spesielt tar for seg den truede delen av britisk flora og fauna, i tillegg til en del vanligere arter. Dette arkivet ventes å inneholde informasjon om 750 arter ved slutten av året.

ARKive er satt i gang på initiativ fra The Wildscreen Trust, en britisk naturvernsorganisasjon med fokus på forskning og utdanning, i samarbeid med blant annet HP.

I tillegg til selve arkivet, inneholder nettstedet blant annet en egen seksjon for barn mellom sju og elleve år, Planet ARKive, hvor fakta om artene og miljøene de lever i presenteres på en morsom måte. Denne seksjonen er blitt utviklet og testet i samarbeid med britiske skolebarn det siste året.

Den tekniske løsningen som nettstedet kjører på er basert både Linux, Java og Microsoft SQL Server. Blant annet skal nettstedet ha tilgang på 74 TB med lagringsplass. Mesteparten av dette benyttes riktignok til å lagre ukomprimert video med kringkastingskvalitet. Fra disse opptakene lages så komprimerte videostrømmer med ulik kvalitet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.