Digital NRK-radio sniker seg inn via FM

NRK har glatt oversett protestene fra Norsk Lokalradioforbund i forbindelse med oppstart av den nye digitale byradioen. Forbundet er livredde for at den nye storbykanalen skal stjele lyttere, og mener NRK bløffer når de sier FM-sendingene kun skal vare et års tid.

NRK har glatt oversett protestene fra Norsk Lokalradioforbund i forbindelse med oppstart av den nye digitale byradioen. Forbundet er livredde for at den nye storbykanalen skal stjele lyttere, og mener NRK bløffer når de sier FM-sendingene kun skal vare et års tid.

Navnet på den nye digitale, urbane radiokanalen til NRK blir NRK Metro, og ikke P5, som NRK tenkte på en stund. Det skapte reaksjoner fra Norsk Lokalradioforbund, siden det i dag er flere lokalradioer som har P5 i navnet sitt.

Norges Lokalradioforbund har i tidligere intervjuer med digi.no reagert på at NRK i en oppstartsfase skal sende radiokanalene på FM-båndet i tillegg til det digitale. Uten å ha analog konsesjon.

- Vi har offisielt tatt kontakt med NRK og sendt informasjon til departementet om at vi er veldig kritiske. For det første var det navnet, hele konseptet er så bypreget at det er en trussel mot de største lokalradioene i landet. Vilkårene for lokalradioene i Norge er tøffe, så vi er veldig lite fornøyde for denne konkurransen, sier generalsekretær Lars Bruusgaard i Norsk Lokalradioforbund.

- Når det gjelder selve bruken av frekvenser har vi i og for seg ikke tatt kontakt med Statens Medieforvaltning. Men jeg har oppfattet det slik, og fått det bekreftet av Statens Medieforvaltning, at NRK har en egen rett til å benytte FM-frekvenser i den nederste del av skalaen, sier Bruusgaard.

- Men dere er fornøyd med at navnet ikke ble P5?

- Det er egentlig det minste. Det skumle er at de lanserer byradioer som vil skjerpe konkurransen om lytterne. Selv om dette er et produkt som skal sendes på P1 som erstatning for distriktssendinger, altså en type lokalradio, med innhold rettet mot de store byene. Dette vil være undergravende i forhold til lokalradioene, fremholder Bruusgaard.

Han reagerer kraftig på NRKs digitale offensiv for å befeste sin posisjon i markedet.

- Det virker som om NRK for enhver pris prøver å komme med nye kanalprodukter. De kjører den linjen langt. Jeg har forståelse for tenkningen, men det er ingen lov som sier at statskanalen skal være den største, sier Bruusgaard.

- Fuglevik sa da han lanserte denne kanalen første gangen at han regnet med at de ville ta kanalen av FM-båndet etter ett års tid. Som jeg har sagt tidligere, tror jeg ikke på det. Når man først lanserer en digital kanal for at man skal ha lyttere, vil ta mange år før man kan skru av de analoge sendingene. Derfor er det en grov tilsnikelse at de lanserer kanalen på FM. Vi kommer ikke til å slippe denne saken, sier Bruusgaard.

- Hva synes du om Tor Fuglevik og Einar Førdes håndtering av denne saken?

- Det passer bra inn i det mønsteret vi har sett i mange år. De opptrer selvbestaltet og suverent, både i forhold til det øvrige markedet og offentlige etater. Departementet, medieforvaltningen og politikerne har alle en ukritisk holdning til det NRK gjør, og det er vel nettopp derfor de kan opptre som de gjør, avslutter Bruusgaard.

Ifølge en pressemelding fra NRK skal NRK Metro skal bli kanalen som får folk til å kjøpe DAB-mottakere. Oppstart av kanalen skal bli 1. februar 2000.

Til toppen