Digital-TV vil bremse bredbånd-utbygging

NRK og TV 2s planer om å bygge ut digital-TV vil ramme bredbånd-utbyggingen og telebransjen.

Per Morten Hoff, sjef for bransjeorganisasjonen IKT-Norge, mener at TV 2 og NRKs planer om å bygge ut digital-TV vil skje på bekostning av bredbånd og dermed Internett.

- Vi kan distribuere TV-signaler over satellitt, TV-kabel og telenettet. Vi trenger ikke å bygge ut et distribusjonsapparat til, sier Hoff til digi.no.

Velger vi nå å bygge ut digital-TV-nett, vil det ramme bredbånd. Det er NRK og TV2s særbehov, ikke teknikken som styrer bygging digital-TV-nettet, mener Hoff.


Hoff peker på at det nå dukker opp tjenester for å bestille video over ADSL. Telenor arbeider også med TV og film over VDSL-linjer. Bygges digital-TV ut, vil kundene og andre være mindre interessert i bredbånd og Internett.

- Å sende TV-signaler gjennom luften fra lokale TV-master er en teknologi som gir NRK og TV2 et duopol. Nå har vi billigere og minst like bra alternativer som opphever begrensningene med to landsdekkende, nasjonale TV-kanaler, mener Hoff.

- NRK og TV 2 er først og fremst innholdsprodusenter og bør konsentrere seg om det. Det er ikke nødvendig å bygge et bakkenett for å gi digital-TV til alle. Satellitt og lokale TV-master som for eksempel det Stadt-selskapet Lokal Digital nå bygger ut, gir et glimrende alternativ, mener Hoff.

digi.no skrev om Lokal Digital 10. januar: Kan løse Norges digital-TV-floke
Nå skal NRK og TV 2 forhandle med Telenor. Telegiganten er i tillegg til sine muligheter over telenettet også landets største satellitt-TV og kabel-TV-operatør. Telenor eier også mastnettet som skal utstyres med digitalt sendeutstyr og kan derfor spenne ben på NRK og TV 2.


Men Hoff tror og håper at Telenor vil opptre profesjonelt overfor NRK og TV 2.

- Telenor har tradisjon for å vurdere hver enkelt forretningsmulighet isolert, sier Hoff.

Til toppen