Digitalkameraer svekker kulturarven

Vi knipser vilt med digitalkameraer, men stadig færre bilder kommer på papir.

Vi knipser vilt med digitalkameraer, men stadig færre bilder kommer på papir.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder antall digitalkameraer i forhold til husstander. 48 prosent har nå digitalkamera, viser Fotorådets årlige undersøkelse.

Det har aldri vært knipset så mange bilder, og vi har for lengst passert over en milliard bilder lagret på datamaskiner.

40 prosent har mobiltelefon med innebygd kamera og 70 prosent av dem under 25 år har digitale kameraer.

Men i kjølvannet av teknologien, fremkalles langt færre papirbilder. Ifølge Fotorådets undersøkelse svarte 54 prosent av de lager færre kopier i dag.

2000 var toppåret for bildeframkalling. Da ble det kopiert bilder for 375 millioner kroner i Norge. I dag er dette redusert med 25 prosent.

Informasjonssjef Knut Førsund i Fotorådet frykter at hvis kopieringsnedgangen fortsetter, kan kulturarven blir sterkt redusert.

– Det er ikke det samme å se på noen i en PC-skjerm som i et album. Dessuten vet vi at harddiskene før eller siden vil krasje. Vi har ofte fått henvendelser fra fortvilede brukere som har mistet tusenvis av bilder fordi de ikke har tatt sikkerhetskopi, forteller Førsund.

Tidligere var det i 80 prosent av tilfellene mor som bevarte familieminnene. Det var hun som kjøpte film, organiserte bilder, leverte dem og limte dem inn i fotoalbumet.

Med digitale kameraer har prosessene i stor grad blitt kanalisert til far som lager utsnitt av bildene, kopierer, sender over nett eller brenner en CD og tar med til fotobutikken.

Ofte blir det tatt svært mange bilder med digitale kameraer som kan gi en stor samling bilder på datamaskinen.

Førsund har likevel tro på at terskelen for teknologien etter hvert vil forsvinne. I prinsippet kreves det bare å ta med minnekortet til fotobutikkene og levere det der for framkalling på stedet.

Til tross for den dramatiske nedgangen i fremkalling, har det aldri vært tatt flere bilder. Det viser ordrestørrelsen som i 2003 var 30 digitale bilder per bestilling. I 2004 var det økt til 60 og prognosene for 2005 er 90 til 100 bilder per bestilling.

I tillegg vil kvaliteten på kameramobilene etter hvert bli så bra at veksten vil gjøre et kraftig utslag her, tror Førsund.

Riktignok har det vært en vekst i salget av fotopapir, fotoskrivere og blekk. Men marginene på disse produktene er sterkt presset.

    Les også:

Til toppen