digitoday tester: Adobe Premiere 6.0

I disse dager slipper Adobe sitt videoredigeringsprogram Premiere i ny versjon. Vi har kikket litt på det.

Adobe Premiere 6.0 er på vei ut i butikkene. Premiere har lenge vært en favoritt for halvproffe forbrukere og filmskoler, som begge, tilsynelatende, har lært å sette pris på intuitivt brukergrensesnitt og integrasjon med andre Adobe-applikasjoner som for eksempel Photoshop. Og pris.

Hvordan er så Premiere 6.0? Vi lånte en presse-beta og snuste litt rundt. Førsteintrykket er at Premiere også i versjon 6.0 er en meget bra videoredigeringspakke for stort sett alle Windows- eller Mac-brukere som ønsker seg nesten-proft utstyr uten å sprenge budsjettet på AVIDs dyrere oppsett eller Apples Final Cut Pro.

Premiere 6.0 har en rekke nye funksjoner. De viktigste er enklere eksport til nettvideo-formater, nye drivere for fjernstyring av svært mange typer digitalkamera - noe som er av stor betydning når man tenker på alle videokameratypene med FireWire (IEEE 1394/ i.link)-tilkobling som etter hvert finnes, bedre lydstyring med ny mikser, og bedre integrasjon med andre applikasjoner som Photoshop og Illustrator.

I tillegg er brukergrensesnittet forbedret, med muligheter for å rearrangere palettene og lage flere forskjellige 'skrivebord' for de forskjellige delene av redigeringsprosessen. Grensesnittet har fått en 'History'-pallett som i Photoshop, som gjør det enklere å angre seg på avgjørelser man har tatt i redigeringen - enklere enn med vanlige undo-lister, iallefall for den som er vant til Photoshop.

Filtere og effekter har også fått sin egen palett, med enkel dra-og-slipp-funksjonalitet.

Eksport-mulighetene i 6.0 vil nok friste mange til handel. Direkte eksport til både RealVideo, QuickTime og Windows (ASF)-format er gjort i en håndvending, med enkle og oversiktlige valg av båndbreddetilpasning. Man kan også sette 'tagger' i videostrømmen, slik at seeren på et visst punkt i fremvisningsprosessen blir sendt til en spesifisert lenke.

Den nye versjonen gjør det også enklere og mer oversiktlig å få video inn i maskinen, men desverre har Adobe enda ikke gjort det mulig å importere Edit Decision-lister (EDL), noe som gjør det mindre fristende å bytte til Premiere hvis man er etablert med et annet redigeringssystem og har laget mange prosjekter med det.

Titler og tekst kan lages med Premieres egne verktøy, eller med for eksempel Illustrator eller Photoshop. Ved hjelp av 'Edit Original' fra Edit-menyen har man muligheten til å forandre kildefilen i originalapplikasjonen, med automatisk oppdatering i Premiere-prosjektet. Dette gjelder også for filer som er laget i AfterEffects.

Utsalgspris i Norge er enda ikke bestemt, men skal ifølge Adobe ligge rundt 6.100 kroner, mens man kan oppgradere fra 5.1 for 1.600 kroner og Premiere Limited Edition for 2.100 kroner, alt ekskludert moms.

Nødvendige tekniske spesifikasjoner for å kjøre Premiere 6.0 er hentet fra Adobes norske nettsted

Spesifikasjoner:
Windows
Intel Pentium-prosessor (@ 300 MHz)
Microsoft Windows 98, Windows 98 Second Edition, Windows 2000, Windows Millennium eller Windows NT 4.0 med Service Pack 4

32 MB RAM (128 MB anbefales)

85 MB tilgjengelig harddiskplass for installering (40 MB for applikasjonen)
256-fargers videoskjermkort
Harddisk med stor kapasitet eller diskarray

Tilleggskrav for DV:

Microsoft DirectX-kompatibelt IEEE 1394-grensesnitt
Microsoft DirectX-kompatibelt videoskjermkort

Harddisk med stor kapasitet eller diskarray (jevn øverføringshastighet på 5 MB/sek)
For innebygd DV: Windows 2000, Windows 98 Second Edition eller Windows Millennium påkrevd

Tilleggskrav for tredjeparts videokort:
Adobe Premiere-sertifisert videokort

Macintosh
PowerPC-prosessor
Mac OS-programvare versjon 9.0.4
32 MB tilgjengelig RAM (128 MB anbefales)
50 MB tilgjengelig harddiskplass påkrevd for installering
Apple QuickTime 4.1.2
Harddisk med stor kapasitet eller diskarray

Tilleggskrav for DV:
PowerPC-prosessor (@ 300 MHz)

Apple FireWire 2.4
QuickTime-kompatibelt FireWire-grensesnitt (IEEE 1394)
Harddisk med stor kapasitet eller diskarray (jevn øverføringshastighet på 5 MB/sek)

Tilleggskrav for tredjeparts videokort:
Adobe Premiere-sertifisert videokort

Til toppen