Dinosaur vil spise Opera og Explorer

Opera kan få en farlig konkurrent når Mozilla-gruppen omsider lanserer versjon 1.0 av sin nettleser om ikke lenge. Ved hjelp av AOL skal de utfordre Microsoft.

Opera kan få en farlig konkurrent når Mozilla-gruppen omsider lanserer versjon 1.0 av sin nettleser om ikke lenge. Ved hjelp av AOL skal de utfordre Microsoft.

Programmererne i Mozilla.org har jobbet i fire år, og nå er de snart klare til å trekke en grense for kodeutvikling og lansere versjon 1.0 av nettleseren sin. Omsider.

Mozilla, som har AOL Time Warner som viktig bidragsyter etter at sistnevnte kjøpte Netscape, har vært under utvikling helt siden koden til Netscape Navigator ble sluppet i 1998. På den tiden hadde Netscape og Internet Explorer cirka like stor andel av nettleser-markedet for Windows, skriver Salon.com.
I dag er Explorer-andelen helt oppe i 90 prosent, og lille, norske Opera Software AS kjemper om en plass i butikken.


AOL håper å spre Mozilla-teknologien til andre miljøer, og kan dermed bli en konkurrent til Opera, som blant annet har en prestisjefylt kontrakt med Nokia. Nokia bruker, på samme måte som Red Hat og Sun, deler av Mozilla i sin teknologi, ifølge IDG.

Den forrige store lanseringen som gjerne forbindes med Mozilla-gruppen var den heller rustne Netscape 6 som kom høsten 2000, men Mozilla har vært kjernen i en rekke prosjekter og lanseringer som Galeon og Kmeleon også, noe som har gitt gruppen stor prestisje og mange tilhengere blant de litt mer avanserte.

Det ryktes at AOL skal skifte ut rendremotoren i sin nettleser, og heller bruke Mozillas Gecko-motor enn Internet Explorer. Mozilla er nå på versjon 0.9.9, versjon 1.0 er rett rundt hjørnet.

Til toppen