Disse høyteknologiske laserne skal levere internett

Zuckerberg legger ut bilder.

Disse høyteknologiske laserne skal levere internett
Slike lasere skal overføre data over store avstander med høy kapasitet. Og de vil være usynlige. Bilde: Facebook

For et par dager tilbake svarte Facebook-gründeren Mark Zuckerberg på en lang rekke spørsmål fra brukere av det sosiale nettverket, og tok opp en rekke interessante temaer, for eksempel deres forskning på kunstig intelligens og hvordan det kan brukes for å gjøre den sosiale opplevelsen bedre. 

Et annet tema var Internet.org, en organisasjon etablert av Zuckerberg for å utvikle måter å gi internett-tilgang til områder som i dag ikke har god nok dekning eller infrastruktur. 

I fjor høst viste Facebook blant annet frem planer for droner som skal kunne stråle internett ned til bakken. Det er ambisiøse planer som krever mye utvikling, men jobben fortsetter med uforminsket styrke.

Les mer: Snart takeoff for Facebooks droner.

Avdelingen som står for slike prosjekter kalles for Connectivity Lab, og Zuckerberg sier at droner er bare en del av bildet. Satellitter og laser er også noe det jobbes med som midler for å effektivisere leveringen av internett-signaler. 

– Ideen er at i fremtiden vil vi kunne stråle ned internett-tilgang fra fly eller satellitter som flyr over bakken, og vil bruke veldig nøyaktige lasere for å overføre data, sier Zuckerberg.

Effektivt

For å bevise det har gründeren nå også lagt ut bilder av disse laser-løsningene. Han påpeker at strålene vil være usynlige når teknologien rulles ut, men for illustrasjonens skyld er de farget på bildene.  

Laser-strålene skal øke overføringshastigheten dramatisk, og det skal bare være en av mange tilsvarende prosjekter de jobber med, ifølge Zuckerberg.

Les også: Skal lage mesh-nettverk i stratosfæren.

Nå som både Facebook og Google er godt i gang med sine prosjekter om å levere internett til plasser med dårlig utbygd infrastruktur, kan det virke som om ambisjonene er i ferd med å bli til virkelighet, noe som selvsagt er godt nytt til alle de som ikke har internett-tilgang per i dag.