Distributørene klare til å ta DVD-kjeltringer

Høyesteretts kjæremålsutvalg avviste Akers Mics anke i saken om import av DVD-filmer. Men Akers Mic tenker å fortsette importen og nå er distributørenes bransjeorganisasjon klar til kamp.

- Det er klart vi vil følge med om noen av aktørene ulovlig fortsetter å importere DVD-plater fra Sone 1, for da må vi ta action, sier generalsekretær i Norsk Videogramforening, Roald Dye til digi.no.

Høyesteretts kjæremålsutvalg avviste Akers Mics anke, og dermed blir dommen fra Lagmanssretten stående.

- Dommen fra Lagmannsretten gir et signal om at det er forbudt å importere DVD-plater fra Sone 1 hvis det krenker rettighetshaver. I praksis vil det si at om distributøren velger å ikke utgi en tittel eller ikke gjør det innen rimelig tid så er det fritt fram, ellers ikke, sier Dye.

'Rimelig tid' defineres her som 4-6 måneder forteller han, og legger til at det kun gjelder store titler som gjerne går på kino først.

Sone 1 for DVD-plater vil si USA, Kanada og USAs territorier, og Sone 2 er Europa, Japan, Sør-Afrika og Midt-Østen og i tillegg har man seks andre soner/regioner for andre steder på kloden.

Disse sone-inndelingene er satt i verk av filmstudioene for å kunne slippe filmer på det amerikanske markedet først, for så å kunne vente på kinoslipp i Europa og andre verdensdeler som kommer etter USA.

Svært mange forbrukere har enten modifisert eller kjøpt ferdig modifiserte spillere som kan lese DVD-plater med alle region-kodinger.

- Når det gjelder kvaliteten på de norsk-tilpassede utgivelsene, så er det bare film-frikene som klager, resten av befolkningen vil aldri se noen forskjell hevder Dye overfor digi.no.

Dye peker på at disse film-frikene godt kan fortsette å importere Sone 1-plater til privat bruk, det er det ingen restriksjoner på.

Norsk Videogramforening er en intern bransjeorganisasjon for film- og video-distributørene.

NVF gikk sammen med Sandrew Metronome Norge og Buena Vista Entertainment til sak mot Akers Mic på grunn av sistnevntes utstrakte import av DVD-plater med Sone 1-koding.

Til toppen