DLD vedtatt i Sverige

Klart flertall i Riksdagen.

DLD vedtatt i Sverige

EUs datalagringsdirektiv er vedtatt i den svenske Riksdagen. Sentrum-høyre-regjeringen sikret et klart flertall med hjelp fra sosialdemokratene.

Lovvedtaket ble gjort onsdag ettermiddag med 233 mot 41 stemmer. 19 representanter avsto fra å stemme. Det melder ComputerSweden.

Utsatt i årevis

Dermed er det satt et endelig punktum etter en årelang drakamp. Det omstridte direktivet ble vedtatt i EU allerede i 2006, men kom ikke opp for behandling i det svenske parlamentet før i fjor. Da klarte et mindretall å blokkere saken og legge behandlingen på is i ett år.

Skyhøye bøter

Sverige er tidligere dømt i EU-domstolen for ikke å ha innført datalagringen innen fristen, som løp ut allerede for fem år siden. Med dagbøter på 10.000 euro per dag, ligger det derfor an til en skyhøy straff. Det antas at boten vil bli på rundt 70 millioner svenske kroner.

Aner ikke hva de må lagre

I Sverige vil det nye lagringsregimet begynne den 1. mai, altså om en drøy måned. Nylig varslet svenske IT- og telekomselskaper at de ikke regner med å rekke å omstille seg, og at de derfor vil bli nødt til å bryte loven.

Blant problemene de har pekt på er at det ennå ikke er klart hva som skal lagres. Akkurat som med tilsvarende prosess i Norge har ikke myndighetene rukket å klargjøre alle forutsetningene og konsekvensene før lovvedtaket.

I likhet med diskusjonen her til lands, er kostnaden for innføringen av datalagringen omdiskutert.

Ifølge den svenske regjeringens beregninger kan det dreie seg om rundt 200 millioner svenske kroner, mens operatørene mener prislappen kan bli fem ganger høyere. Hele kostnaden skal i Sverige belastes nett- og teletilbyderne, mens det ennå er uklart hvem som må plukke opp regningen i Norge.

    Les også:

Les mer om: