Apple iPhone

Dommer sier Apple ikke kan tvinges til å åpne mobil

Samtidig sier selskapet at det er klar «samtaler» om kryptering.

Dommer sier Apple ikke kan tvinges til å åpne mobil
(Bilde: Action Press/All Over Press)

Samtidig sier selskapet at det er klar «samtaler» om kryptering.

New York (NTB-AP): En føderal dommer i New York, sier justisdepartementet ikke kan pålegge Apple å låse opp en iPhone i forbindelse med en narkotikasak.

Kjennelsen fra dommer James Orenstein er i tråd med selskapets holdning i en sak i California der en domstol har pålagt Apple å bistå FBI med å låse opp telefonen til terrormistenkte Syed Farook. Farook antas å være hovedmannen bak et IS-inspirert angrep i desember der 14 personer ble drept. Han og kona ble senere drept i en skuddveksling med politiet. Det føderale politiet FBI vil nå ha hjelp til å komme seg inn på mannens låste iPhone.

Apple motsetter seg rettsordren i California, og saken er blitt en del av den politiske debatten og valgkampen, særlig på republikansk side, der flere kandidater har fordømt Apple-sjef Tim Cooks steile holdning.

Loven

Orenstein skriver i sin kjennelse at loven ikke åpner for å tvinge Apple til å bistå mot selskapets vilje.

– Hvordan dette hensynet skal balanseres mot det regjeringen ønsker seg, er svært viktig for samfunnet, og behovet for avklaring øker for hver dag, ettersom teknologien stadig rykker forbi grensene for det vi tidligere har trodd var mulig. Den debatten må tas i dag, og den må involvere lovgivere som er stand til å forstå teknologiske og kulturelle realiteter som forgjengerne deres ikke kunne forutse, skriver Orenstein.

Justisdepartementet sier de er skuffet over kjennelsen og planlegger en anke. Apples representanter vil lese kjennelsen før de uttaler seg.

Klar for «samtaler» om kryptering

Washington (NTB-AFP): Apple er innstilt på samtaler om kryptering for å få en slutt på tvisten med FBI og domstolene om bistand til å låse opp en iPhone. Justisminister Loretta Lynch håper selskapet vil føye seg.

I en uttalelse skrevet til en kongresshøring tirsdag, sier Apples advokat Bruce Sewell at offentligheten bør vite at «kryptering er bra, det er nødvendig», selv om det gjør jobben vanskeligere for politi og påtalemyndighet.

– Ettersom angrep på våre kunders data blir stadig mer sofistikerte, må verktøyene vi bruker for å bekjempe dem bli bedre. Å svekke krypteringen vil bare skade forbrukere og andre velmenende brukere som stoler på at selskaper som Apple beskytter deres personlige informasjon, sier Sewell.

Advarer

Han mener offentligheten og politikerne som lager lovene er de rette til å avgjøre spørsmålet om adgang til den låste telefonen. Apple-sjef Tim Cook sier at dersom selskapet hjelper FBI med å åpne én telefon, vil i praksis alle tidligere iPhone-modeller være sårbare dersom myndighetene vil kikke folk i kortene.

I et intervju med Fox News mandag sier justisminister Lynch at hun fortsatt håper Apple vil føye seg etter rettsordren og bistå slik at politiet kommer seg inn på telefonen. (©NTB)

Til toppen