Dommeren: - Microsoft må splittes i to

Dommer Thomas Penfield Jackson ble irritert på Microsofts manglende samarbeidsvilje og dømte sent onsdag kveld selskapet til å deles opp i ett Windows-selskap og ett programvare-selskap.

Dommer Thomas Penfield Jackson ble irritert på Microsofts manglende samarbeidsvilje og dømte sent onsdag kveld selskapet til å deles opp i ett Windows-selskap og ett programvare-selskap.

Dommen markerer slutten på to år med juridisk fribryting, og 78 dager med rettsak. Men Bill Gates' uttalelser etter dommen tyder på at dette bare er slutten på begynnelsen.

I en pressemelding fra Microsoft sier Bill Gates at de vil anke dommen, og dermed starter en langtrukken anke-prosess.

Dommer Jackson ga Microsoft fire måneder til å legge frem en oppdelingsplan, og dommen mot selskapet effektueres om 90 dager.

Jackson sier i dommen at Microsoft har vist manglende samarbeidsvilje, og at selskapet kunne ha sluppet lettere unna om de bare hadde samarbeidet om restriksjoner i fasen opp mot rettsaken. Det har ført til et av de mer oppsiktsvekkende punktene i dommen; de nærmeste fire årene skal all e-post som går via Microsofts sjikt av ledere og mellomledere lagres.

Microsofts interne e-post spilte en stor rolle i myndighetenes bevisførsel i saken.

USAs justisdepartementet sier i en oppsummering at dommen er en seier for like konkurransevilkår, forbrukervalg og kvalitet, og justisminister Janet Reno kunngjorde med stolthet i stemmen at hun var svært stolt av arbeidet som har vært gjort i saken. Pressekonferansen som ble overført direkte på TV, sa Reno at dommen er et eksempel på rettssystemet på sitt beste.

Justisdepartementet brukte også sterke ord som at Microsoft gjentatte ganger har brukt sitt monopol til å kvele andre operatører på markedet og undertrykke utviklingen av kryssplatform-produkter.

Hvis dommen opprettholdes i amerikansk Høyesterett, må Microsoft også åpne døra til sin dyrebare Windows-kildekode.

Selskapet har 60 dager på seg til å anke, og Bill Gates sa sent igår kveld at anken definitivt vil komme.

Til toppen