ANALYSER

Dramatiske endringer i servermarkedet

Nye teknologier vil føre til at veksten i serversalget bremses kraftig opp. Det spår IDC.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. mars 2007 - 09:28

Analyseselskapet IDC har studert markedet for x86-baserte servere og konkluderer med at teknologier som virtualisering og flerkjernede prosessorer vil føre til en kraftig reduksjon i veksten i servermarkedet - i alle fall hvis man ser på antallet solgte enheter.

IDC mener at teknologiene vil føre til at det totale salget av x86-servere vil reduseres med 4,5 millioner enheter og 2,4 milliarder dollar i perioden 2006 til 2010. Mens det tidligere var ventet en vekst i antallet årlig leverte servere på 61 prosent innen 2010, mener IDC nå at veksten ikke vil bli større enn 39 prosent for den samme perioden.

- I dagens forretningsmiljøer er det klart at teknologier som virtualisering og flerkjernede prosessorer er spesielt viktige faktorer for den konsoliderte IT-infrastrukturen IT-organisasjoner i økende grad forsøker å ta i bruk, sier Matt Eastwood, programvisepresident for IDCs Enterprise Platforms Group, i en pressemelding.

- Disse teknologiene påvirker hver for seg markedet i stor grad. Men bruken av flerkjernet teknologi sammen med verktøy for servervirtualisering har en sammensatt effekt, og akselerer mulighetene IT-organisasjoner har til å dra nytte av flerkjernet teknologi, sier Michelle Baily, forskningssjef for med ansvar for bedriftsteknologi- og datasentertrender.

- I motsetning til andre, tidligere flerkjernede introduksjoner som har tatt tid fordi applikasjonene har måttet skrives om, gjør virtualiseringen det mulig for kundene å dra nytte av forbedringene i x86-prosessorene umiddelbart.

IDC mener at veksten i den totale omsetning av servere vil reduseres i mindre grad enn veksten i antallet leverte servere, fordi kundene vil kjøpe kraftigere maskiner enn tidligere.

Selv om antallet leverte servere vil være lavere enn tidligere antatt, mener IDC at veksten i antallet effektive prosessorer vil fortsette å vokse med en årlig rate på 25 prosent. Årsaken er forbedringer i flerkjerneteknologiene, blant annet på grunn av større bruk av fire- og åttekjernede prosessorer innen 2010.

Antallet virtuelle servere ventes å vokse med en årlig rate på 40,6 prosent i løpet av perioden 2005 til 2010. Innen slutten av perioden ventes det at mer enn 1,7 millioner fysiske servere vil bli levert for å være vertsystemer for 7,9 millioner logiske servere. Dette representerer ifølge IDV 14,6 prosent av alle fysiske servere som ventes levert i 2010, sammenlignet bare 4,5 prosent i 2005.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.