Du kan fjerne Windows 10-oppdateringer

Verktøy gjør det mulig.

Du kan fjerne Windows 10-oppdateringer
Det finnes en løsning for å rydde opp i uønskede oppdateringer til Windows 10, i alle fall inntil videre. Bilde: Microsoft

Det er allerede kjent at Windows 10 «tvinger» oppdateringer på brukerne, spesielt de som vil kjøre Home-utgaven kommer til å bli fratatt all kontrollen når det gjelder å kunne styre hva som oppdateres og når. Plusset er selvsagt at operativsystemet alltid er oppdatert med nyeste funksjoner og sikkerhetsfikser, minuset er at det kan by på store problemer om en driveroppdatering slår seg vrang. Dette skjedde nylig, med en påtvunget oppdatering til Nvidia-grafikkkort, som førte til mange feil og frustrasjoner.

Les mer: Tvangsoppdatering gir trøbbel

Det finnes imidlertid en løsning, gravd frem av nettstedet Zdnet.

Det viser seg at Microsoft har sluppet et verktøy som lar brukerne skjule eller blokkere individuelle oppdateringer til Windows 10. Det fungerer foreløpig på testversjonen av operativsystemet, men ventes også å gjelde på den ferdige utgaven.

Verktøyet har versjonsnummer KB3073930, og har vært tilgjengelig i noen uker.

Velg selv

Når man laster det ned og installerer, får man anledning til å skjule oppdateringer man ikke vil ha automatisk installert.

Deretter får man opp en liste over oppdateringer, og mulighet til å velge de man ikke ønsker installert, eller de man ønsker fjernet fra systemet. Det krever selvsagt at man er klar over hvilke oppdateringer eller drivere som forårsaker problemer.

Det er ikke en ideell løsning, men det skal fungere i alle fall på testversjoner. Spørsmålet er om det vil fortsette å fungere i tiden fremover.

Les også: Slik blir Windows 10 rullet ut

Et annet tips fra Zdnet er at gjenopprettingsfunksjonen i Windows 10 per i dag ikke er aktivert i utgangspunktet. Det å aktivere den gjør det enklere å rulle tilbake til tiden før en trøblete oppdatering, noe som igjen kan bidra til å spore opp og løse feil.