localhost

Du kan ikke stole på at «localhost» alltid peker hjem

Nå foreslås det en endring som skal sikre dette.

Adressen 127.0.0.1 peker alltid hjem, altså til den lokale verten. Men det er ikke nødvendvis tilfellet med localhost-navnet.
Adressen 127.0.0.1 peker alltid hjem, altså til den lokale verten. Men det er ikke nødvendvis tilfellet med localhost-navnet. (Bilde: Andréia Bohner/Flickr (CC BY 2.0))

Nå foreslås det en endring som skal sikre dette.

Skriver du «localhost» for eksempel i adressefeltet til en nettleser, vil nettleseren vanligvis forsøke å kontakte en webserver på den samme maskinen som den selv kjøres på. Finnes det ingen webserver på denne maskinen, får man en feilmelding. 

Men eksempelet over forutsetter at localhost peker til IPv4-adressen 127.0.0.1, eventuelt IPv6-adressen ::1, som er såkalte loopback-adresser som alltid peker tilbake til datamaskinen selv. 

Det å kunne kommunisere med sin egen datamaskin, som om det skulle være en hvilken som helst ekstern datamaskin, kan være nyttig i mange sammenhenger, blant annet for utviklere. 

Man kan selvfølgelig taste inn 127.0.0.1 som adresse, men for de fleste vil det være enklere å skrive localhost.

DNS kan bli blandet inn

Problemet er at man ikke alltid kan være sikker på at localhost peker til 127.0.0.1. Programvare tillates at å spørre sende localhost-forespørsler til DNS (Domain Name System), i stedet for å kontakte 127.0.0.1 direkte. 

Dersom det finnes en oppføring for localhost på DNS-serveren som kontaktes, risikerer man at man ikke når ressurser man forsøker å få tak i på egen maskin, men i stedet sendes til en helt annen IP-adresse. 

På denne pc-en sendes i alle fall ping-forespørsler til localhost til rett adresse..
På denne pc-en sendes i alle fall ping-forespørsler til localhost til rett adresse.. Bilde: digi.no

Foreslår standardendring

Mike West, en ingeniør hos Google, har ifølge Motherboard kommet med et forslag om å endre den foreslåtte standarden RFC6761, som handler om domenenavn for spesiell bruk, slik at man sikrer at forespørsler til localhost alltid sendes til den lokale verten, og ikke til en annen maskin i nettverket. 

Forslaget går ut på at man i RFC6761 inkluderer krav om at programvare som henviser fra vertsnavn til IP-adresser, inkludert biblioteker og programmeringsgrensesnitt, forbys å bruke søkelister når de slår opp localhost-navn, samt at det kreves at biblioteker og programmeringsgrensesnitt som gjør slike oppslag, pålegges å konvertere localhost-navn til en loopback-adresse. 

Selv om 127.0.0.1 er den mest kjente og brukte loopback-adressen, er også de andre adressene i IPv4-adresseblokken 127.0.0.0/8, samt IPv6-adresseblokken ::1/128 reservert som loopback-adresser.

Les også: Foreslår ny standard for DNS-konfigurering

Kommentarer (10)

Kommentarer (10)
Til toppen