Du kan tjene 30 millioner i dag

Det er i alle fall det Nigeria-svindlerne vil ha deg til å tro. Millioner av kroner forsvinner i lommene på smarte svindlere, hver eneste dag.

Det er i alle fall det Nigeria-svindlerne vil ha deg til å tro. Millioner av kroner forsvinner i lommene på smarte svindlere, hver eneste dag.

"Du kan tjene mange millioner kroner, bare på å låne ut bankkontoen din til oss! "

Det er ofte budskapet i såkalt 419-svindel, eller forskuddsbedrageri som det kalles på norsk. Det starter gjerne med en e-post eller et brev, der du blir lovet del av en hemmelig formue som må smugles ut av et afrikansk land via din konto. Men så begynner forskuddssvindelen, for plutselig trenger svindlerne penger til advokatutgifter, til å opprette selskaper som skal tilrettelegge overførselen og så videre.

- På det tidspunktet vi sluttet å telle opp vanlige henvendelser på e-post, brev og faks, hadde vi rundt 60.000 dokumenter liggende, sier spesialetterforsker Leif Alvær i Økokrim.

Alvær, som har etterforsket slik forskuddssvindel i mange år, tror de får kontakt med bare en liten del av den virksomheten som foregår.

Han regner med at det er flere hundre bedrifter og enkeltpersoner som har latt seg lure av denne typen svindel, som gjerne blir kalt Nigeria-svindel.

Nå tyr de kriminelle stadig oftere til e-post og moderne teknologi for å lure deg.

- Internett-tilgangen i Nigeria har vært dårlig, mengden e-post vi nå ser er en utvikling som har kommet det siste året, sier Alvær. Han har også opplevd at de kriminelle bruker satelittelefon for å skjule hvor de ringer fra, siden Nigeria har fått et svært dårlig rykte etter all oppmerksomheten 419-svindelen har gitt. 419 er paragrafen i Nigeriansk lov luringene kan vente seg å bli dømt etter om de blir tatt.

Nordmenn er litt lettlurte, tror Alvær. - Jeg spurte en gang en italiensk kollega om det var mange som gikk på denslags svindel i Italia. Da ser han forskrekket på meg og svarer "i Italia er vi vant til kriminalitet, vi er vokst opp med den, vi lar oss ikke lure av slik kriminalitet". Vi i Norge har nok ikke kommet dithen at vi forstår at folk kan være så gjennomført utkrøpne som disse, sier han.

En norsk forretningsmann tapte rundt 30 millioner kroner på bandene, og det er en rekke tilfeller der folk har tapt millioner.

Alvær forteller at det stadig renner på med nye saker.

I tillegg taper folk i det kriminelle miljøet store penger, uten at det er mulig å skaffe tall på det. Norske kriminelle har også bistått sine nigerianske kolleger med svindel - flere norske kriminelle bor i landet og bistår svindlerne i forskjellig grad.

Les mer om forskuddssvindel:

 • Secret Service advarer
 • Scambusters

  Eksempel på brev fra svindlerne:

  CONFIDENTIAL BUSINESS PROPOSAL

  You may be surprised to receive this letter from me, since you do not know me personally. I am ABDUL MOMOH, the first son of NDIATA MOMOH, the most popular black farmer in Zimbabwe. He was recently murdered in the land dispute in my country. I got your contact through network online hence decided to write you.

  (...)

  Before the death of my father, he had taken me to Johannesburg to deposit the sum of US8.5 million. Contact me with the above telephone/fax numbers or E-mail while I implore you to maintain the absolute secrecy required in this transaction.

  Thanks, GOD BLESS YOU

  Yours Faithfully,

  Abdul Momoh.

Til toppen