KARRIERE

Du kommer ikke langt med en god idé og noen utviklere i India

I hvert fall ikke om du vil ha penger av disse to.

Rolf Assev og Kjetil Holmefjord i Startuplab er begge med på å bestemme hvem som skal få midler fra Founders Fund.
Rolf Assev og Kjetil Holmefjord i Startuplab er begge med på å bestemme hvem som skal få midler fra Founders Fund. Foto: Erlend Tangeraas Lygre
21. jan. 2016 - 07:40

– Vi gir ikke bare penger, men smarte penger. Det vil si at vi følger med på folk over tid, og ser hvordan de jobber. Etter noen måneder har vi dannet oss et inntrykk. Hvis dette er godt, spør vi om de er interessert i å ha oss som investorer, sier Rolf Assev.

Han er investor og forvalter i Founders Fund, som går tidlig inn med midler i oppstartsbedrifter. I all hovedsak de som sitter på Startuplab i Forskningsparken.

Totalt forvalter de 30 millioner kroner, og har allerede investert i 20 ulike selskaper.

For at større investorer skal gå inn med penger i et selskap, krever de gjerne et ferdig produkt og et visst antall kunder. Tidligfaseinvestorer må derimot forsøke å se potensialet på et langt tidligere stadium.

Så hva er det egentlig de ser etter?

Alle kan få en god idé

– Alle kan få en god idé, men i oppstartsbedrifter endres idéen som oftest flere ganger fra start til slutt. Dessuten er det er mange goder idéer som feiler på grunn av folkene bak. Derfor investerer vi først og fremst i flinke folk som står på og har et realistisk syn på utviklingen.

De sitter i samme kontorlandskap som oppstartene, og kan derfor danne seg et inntrykk av hvordan de jobber.

I tillegg til innsats, er sammensetning av laget en viktig faktor. Oppstartene bør ha - eller planlegge å skaffe seg - den riktige kompetansen. Skrekkeksempelet er "fire blåruss med en plan om å lage en app som viser deg den billigste ølen på Gründerløkka".

Det går for tregt

Selv har Assev tolv års erfaring fra Opera, og har senere vært med på å bygge opp Dragonbox - et populært mattespill. Med seg på veien har han fått en rekke erfaringer.

Han har blant annet sett det fånyttige i å starte et programvare-basert selskap uten egne utviklere.

– Det handler om kontinuerlig utvikling og testing. Du kommer ikke langt dersom du vil gå løpet uten egne utviklere, men har en plan om å hyre inn et knippe utviklere i India.

– Da må du først gjennom en prosjektleder i utlandet, deretter går han til utvikleren, som går tilbake til prosjektlederen, som igjen gir beskjeden videre til deg. Det går alt for tregt, poengterer han.

I We Want to Know, selskapet bak Dragonbox, jobbet han med Jean-Baptiste Huynh, en mattelærer som selv arbeidet med utvikling av appen.

– Når vi skulle et sted med fly, satte han seg aldri ved siden av meg. Han satte seg ved mødre som hadde barn, og viste appen til dem. Etterpå satte han seg ned og tok med seg tilbakemeldingene inn i utviklingsarbeidet, forklarer Assev.

Gårsdagens opptak

Forutsatt at folkene er flinke og lagsammensetningen god: Hva slags ideer satser dere på?

– Det er deilig når folk har et selvopplevd problem og vil lage en løsning på det. Et eksempel på dette er Drylab som sitter hos oss.

Drylab består av mennesker fra filmindustrien, som synes det ble for tungvindt å få tilgang på rå-opptak fra tidligere dager. Det vil de løse med en applikasjon som laster opptakene opp i skyen, som deretter enkelt kan ses på dagen etter.

Høreapparat og tolketjeneste

– Selskaper som fører til disrupsjon er selvsagt også spennende. Listen AS er et selskap som kan snu opp ned på industrien rundt høreapparater.

De vil nemlig gjøre smarttelefonen om til et høreapparat ved hjelp av headset og en avansert mikrofon som blant annet kan skille ut støy fra omgivelsene.

Også selskaper som løser samfunnsproblemer er interessante for investorene. Her er blant annet Skiwo på banen, som skal knytte sammen flyktninger og tolker på en skjerm, slik at tolkene slipper å være fysisk til stede for å gjøre jobben sin.

Bare i år er det forventet at Norge vil bruke én milliard kroner på tolketjenester, og med appen skal man kunne spare store summer i reiseutgifter.

Startuplab

Fra å være et halvtomt kontorbygg for et fåtall selskaper, har den nederste etasjen i forskningsparken vokst seg til å bli en inkubator med 60 selskaper - i all hovedsak IT-relaterte.

– Startuplabs er ikke bare et sted du sitter, men et sted for å utvikle ideene dine, bygge nettverk og komme i kontakt med næringslivet, forklarer Kjetil Holmefjord i Startuplabs. 

I tillegg til å gi medlemmene en kontorplass, inviterer de inn nødvendig ekspertise på huset, som oppstartene kan benytte seg av. Dette er blant annet:

  • Advokater.
  • Regnskapsførere.
  • Patentrådgivere.
  • UX-konsulenter.
  • Rådgivere fra næringslivet.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.