Du store kineser

I løpet av år 2000 økte antall kinesiske mobiltelefonbrukere med 41 millioner til 85 millioner. Nå har verdens folkerikeste land en mobilpenetrasjon på sju prosent. De neste fire årene ventes en tilsvarende vekst.

Det er tall som presenteres av Folkets Dagblad og som blant annet er gjengitt i Mobil og Dagens Industri, som viser at det kinesiske mobilmarkedet vokser mest i verden. For i en fersk rapport fra departementet for informasjonsindustri heter det at landet ved årsskiftet hadde 85 millioner mobilbrukere, bare fem millioner mer enn hva Ericsson tidligere har antatt.

Dette gir en nasjonal mobilpenetrasjon på sju prosent, eller noe i underkant av den globale penetrasjonen på 12 prosent.

År 2000 var første gang det kom til flere mobiltelefonbrukere enn fastnettbrukere; det vil si 41 millioner mot 35 millioner.

Mobiltjenester utgjør nå 42 prosent av inntektene fra teletjenester i landet. Mobiltelefoni er ennå mest utbredt i de større byene, men de er det til gjengjeld ganske mange av i Kina.

Kina er av GSM Association for lengst erklært som verdens største GSM-marked og bare i USA er det flere mobilbrukere om en inkluderer andre mobilsystemer. Men i 2004 vil Kina ha like mange mobilbrukere som det er innbyggere i USA.

De to største mobilselskapene i Kina, China Mobile og China Unicom forbereder seg nå på stadig tøffere konkurranse når utenlandske teleselskap ventelig vil slippe til landets telemarked når Kina blir medlem av verdens handelsorganisasjon.

Til toppen