JUSS OG SAMFUNN

Dugnadsleksikon er verdens største

På fire år har dugnadsprosjektet Wikipedia blitt verdens største leksikon. Gisle Hannemyr er en av utallige bidragsytere.

Dugnadsleksikonet Wikipedia.com har passert en million artikler på 100 språk og har mottatt flere priser, blant annet den britiske Webby Award, skriver Aftenposten.

Til sammenligning inneholder den betalte utgaven Encyclopedia Britannica bare 120.000 artikler på engelsk, mot 350.000 engelske artikler på Wikipedia.com som er gratis tilgjengelig på nett.

digi.no omtalte i juli at nettleksikonet hadde passert 300.000 artikler i den engelskspråklige delen av tjenesten. Den 10. juni i år hadde leksikonet 261.000 artikler, så økningen har vært formidabel.

    Les også:

En sammenligning med andre oppslagsverk viser at Wikipedia trolig er verdens største leksikon. Svenske Nationalencyklopedin, som består av 183.000 leksikonartikler, er det største alternativet som nevnes. Kunnskapsforlagets Store Norske Leksikon har omtrent 125.000 artikler.

Wikipedia skal være faglig oppdatert til enhver tid ved at leserne gis mulighet til å redigere. Leseren kan ved bare ett klikk gå inn og rette på eventuelle feil eller legge til manglende informasjon. Universitetslektor Gisle Hannemyr skal være blant de flittigste bidragsyterne.

Hannemyr sier til Aftenposten at Wikipedia ofte går dypere inn i materien enn Britannica.

Det legges hver dag inn 25.000 rettelser og utbedringer i Wikipedia, som er himmelhøyt over hva en kommersiell leksikonredaksjon kan klare. I tillegg kommer 2.500 nye artikler hver dag. Størrelsen på leksikonet vil trolig være fordoblet innen mars neste år.

Den amerikanske forskeren Alex Havalais skal ha satt inn 13 feil i Wikipedia for å teste systemet, og alle sammen ble fjernet i løpet av få timer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.