Dugnadsprosjekt med to millioner nettsider

Dugnadsprosjektet Open Directory Project er to år gammelt. Frivillige fra hele verden har laget en 'telefonkatalog' med to millioner nettsider.

Open Directory Project (ODP) er en telefonkatalog for Internett, indeksert og organisert av mennesker. Nylig passerte ODP to millioner sider, noe som gjør dugnadssidene til det største menneskeskapte register av nettsider i verden.

Prosjektet har fått hjelp fra 28.000 mennesker, som har registrert og organisert sidene i 300.000 kategorier, fra 229 land og på 44 språk, ifølge en pressemelding.

ODP ble startet for to år siden, som et forsøk på å bruke frivillige til å holde tritt med den enorme utviklingen av nettet. De frivillige melder seg på som redaktører, og får så lov å legge til nettsider de synes passer, rangert etter innhold.

Svært mange tradisjonelle søketjenester bruker ODP for å få mere relevans på søkene sine. Tjenesten er lisensiert til blant annet Lycos, Google, HotBot, InfoSpace og Ask Jeeves, i tillegg til rundt 95 andre søketjenester.

ODP er eid av Netscape, som igjen er eid av America Online.

De to eierselskapene utvikler nå andre informasjonssystemer basert på ODP, som blant annet er inkludert i planen for Netscapes nettleser versjon 6.

ODP skiller seg fra mange andre registre over nettsider ved at informasjonen ikke er klassifisert av 'bot'-er eller 'edderkopper' som harver nettet etter stikkord for klassifisering.

Til toppen