JUSS OG SAMFUNN

DVD-Jon: - Tiltalen er absurd!

- Det er absurd at de påstår at en ikke skal få lov til å kjøpe en film og se den på den måten en vil. Det er Jon Lech Johansens kommentar til tiltalen om datainnbrudd iforbindelse med DVD-saken.

10. jan. 2002 - 16:22

- Det er absurd at de påstår at en ikke skal få lov til å kjøpe en film og se den på den måten en vil. Jeg synes også det er rart at de vil tiltale

meg for å ha brutt meg inn på min egen DVD-plate. Det sier Jon Lech Johansen til digi.no etter at han onsdag denne uken fikk beskjed om at Økokrim vil ta ut tiltale mot ham i DVD-saken.

Familien Johansen ble i januar år 2000 raidet av Økokrim etter at Motion Picture Association of America, som representerer de syv største filmstudioene i verden, hadde gått til sak.

Han er tiltalt etter straffelovens §145, som går på datainnbrudd, eller det som på juridisk heter "å bryte en beskyttelse eller på lignende måte uberettiget" å skaffe seg adgang til "data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske midler".

- Det er som om jeg skulle bygge min egen bilmotor som bruker bare 0,1 liter på mila og bli saksøkt av Statoil fordi jeg ikke har lisens til

å bruke deres bensin i den, sier en lettere oppgitt Johansen.

Open source-avspillere holdes gjerne for å være langt bedre for forbrukere, da de kan hoppe over reklame, spille filmer fra alle soner og lignende. Flere slike spillere, som franske Videolan og svenske Ogle er sterkt avholdt i de miljøene som foretrekker å velge avspillingsteknologien selv, på tvers av filmbransjens ønsker.

De to årene som har gått siden Johansens hus ble raidet, har ikke vært bare enkelt for Johansen, tross internasjonal berømmelse og rolle som plakat-pojke for aktivister som kjemper for fri flyt av informasjon.

- Det at det har gått så lang tid fra siktelsen kom til tiltalen ble tatt ut at det har føltes som en stor belastning, sier Johansen til digi.no.


Tror du Økokrim vinner fram mot DVD-Jon?

Ja, Økokrim har en god sak
Nei, DVD-Jon har ingen ting å frykte
Vet ikke

Trykk her for å se resultatet så langt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.