BEDRIFTSTEKNOLOGI

DVD-konflikten kommer hjem i stuene

Nå kommer DVD-brennerne for fullt. Men det er ikke alle som vil brenne plater som kan spilles på DVD-spilleren i stua, og formatene er heller ikke kompatible med hverandre.

27. nov. 2001 - 09:50

Skal du kjøpe DVD-brenner til PC-en? De forskjellige produsentene kriger om å få komme i ditt minitower, og med forskjelige formater på markedet kan det være vanskelig å orientere seg. Og verre blir det - nå kommer DVD-brennerene for fullt, og da kan vi forvente både priskrig og markedsføringsmessig teppebombing.

Nå er ikke frontene like spisset som under VHS/Beta-krigen (noen som husker Video 2000?), men det er fortsatt spørsmål om både kompatibilitet og andre ting som bør besvares før en løper ut og henter sin brenner for å lagre data eller hjemmevideo på.

Enn så lenge er det DVD-R/RW som leder, skriver CNet, mens DVD+RW seiler opp som en solid konkurrent, som kan komme til å ta ledelsen etter hvert.

Formatene er ikke kompatible med hverandre, og det er endel forskjeller i hvor kompatible de er med standard DVD-spillere i stua.

Apple og Compaq var først ute med DVD-brennere, og i likhet med Sony, Hewlett Packard, Packard Bell-NEC og Dell vil de være med på rushet fremover. De to første bruker DVD-R/RW i sine maskiner, mens resten er på DVD+RW - og Sony lager begge deler.

Som om det ikke var forvirrende nok, finnes det jo et tredje format på markedet, skriver CNet. En kan også risikere å bli tilbudt DVD-RAM. Dette er det eldste formatet, og det som har minst kompatibilitet med eksisterende DVD-spillere. Formatet holdes for å være best for proffbruk til lagring av data eller video, mens en vanlig forbruker vil behøve en kombinert DVD-RAM/DVD-RW for å løse kompatibilitetsproblemene.

Analyseselskapet Gartner Dataquest mener det skal sendes ut ganske nøyaktig 594.000 DVD-brennere i 2001, mens salget vil øke med tregangen i 2002. Innen 2005 tror de antallet solgte DVD-brennere kan være så mange som 14,2 millioner enheter.

DVD-R/RW-brennerne er mest kompatible med eksisterende spillere. Rundt 80 prosent av alle spillere kan lese DVD-R-platene, slik at det er større sjanse for å få vist frem ferievideoen på bestemors DVD-spiller.

På nyere spillere er spillbarheten oppe i 90-95prosent, mens tallet for DVD-RW er rundt 70 prosent, mener en representant for Pioneer, som leverer mye av teknologien.

DVD+RW, formatet som brukes i blant annet Philips´ DVD-brenner for stuebruk kan spilles på mellom 65 og 70 prosent av spillerene, sier HPs produktsjef til CNet. På nyere spillere er tallet oppe i 80 prosent.

Eldre DVD-spillere og billigmodeller er de boksene som kan gi avspillingsproblemer.

DVD+RW og DVD-RAM holdes gjerne for å være overlegne på fleksibel datalagring, men DVD+RW-produsentene er ikke fornøyde med det. De vil inn i stua også.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.