DVD-rettsaken har startet

Rettsaken mot hackerguru Emmanuel Goldstein starter idag i New York. Filmselskapene møter fulltallig for å få straffet en av dem som spredde DeCSS-koden laget av norske Jon Johansen med venner.

Rettsaken mot hackerguru Emmanuel Goldstein starter idag i New York. Filmselskapene møter fulltallig for å få straffet en av dem som spredde DeCSS-koden laget av norske Jon Johansen med venner.

Rettsaken som starter idag, mandag, i New York er den første saken som skal teste lovverket i Digital Millennium Copyright Act fra 1998, ifølge saksøkerne fra Motion Picture Association of America.

Filmstudioene har stevnet Emmanuel Goldstein, eller Eric Corley som han egentlig heter (Emmanuel Goldstein er navnet på helten i George Orwells '1984'), for å ha lenket til DeCSS-koden på sitt nettsted, hackermagasinet 2600.com.DeCSS-koden, eller Decode Content Scrambling System ble utviklet av en europeisk gruppering som blant annet teller Jon Johansen fra Larvik blant sine medlemmer.


Koden ble ifølge opphavsmennene utviklet for å gi mulighet for å spille av DVD-filmer på datamaskiner som bruker Linux operativsystem. Goldstein ble som en av flere stevnet for å ha lagt ut koden på sine nettsider, og ble i januar dømt til å fjerne denne.

Goldstein fjernet DeCSS fra 2600.com, men opprettholdt lenker til andre steder hvor programmet kunne hentes, og det er dette han må møte i retten for på mandag.

MPAA hevder at koden har som formål å hacke kopieringsbeskyttelsen på DVD-filmer slik at de kan kopieres og distribueres på Internett, og har lagt store ressurser i å stoppe all offentliggjøring av koden.

Saken forventes å vare rundt ti dager, men dét er selvfølgelig ikke enden på visa.

- Det vil bli mye lettere å vinne saken i appelldomstolene, sier John Perry Barlow til Wired News. Barlow er en av grunnleggerne til Electronic Frontier Foundation, og var også med i det ikke helt ukjente bandet Grateful Dead.

Flere observatører uttaler til Yahoo! News at de ikke tror domstolene vil se for vennlig på Goldsteins bedrifter, og at kampen derfor vil bli kjempet i appelldomstolene.

Til toppen