JUSS OG SAMFUNN

DVD-rettsaken har startet

Rettsaken mot hackerguru Emmanuel Goldstein starter idag i New York. Filmselskapene møter fulltallig for å få straffet en av dem som spredde DeCSS-koden laget av norske Jon Johansen med venner.

17. juli 2000 - 18:12
Digital Millennium Copyright ActMotion Picture Association of America

Emmanuel GoldsteinEric CorleyDeCSS2600.comDeCSSDecode Content Scrambling System
Jon Johansen


Koden ble ifølge opphavsmennene utviklet for å gi mulighet for å spille av DVD-filmer på datamaskiner som bruker Linux operativsystem. Goldstein ble som en av flere stevnet for å ha lagt ut koden på sine nettsider, og ble i januar dømt til å fjerne denne.

Goldstein fjernet DeCSS fra 2600.com, men opprettholdt lenker til andre steder hvor programmet kunne hentes, og det er dette han må møte i retten for på mandag.

MPAA hevder at koden har som formål å hacke kopieringsbeskyttelsen på DVD-filmer slik at de kan kopieres og distribueres på Internett, og har lagt store ressurser i å stoppe all offentliggjøring av koden.

Saken forventes å vare rundt ti dager, men dét er selvfølgelig ikke enden på visa.

- Det vil bli mye lettere å vinne saken i appelldomstolene, sier John Perry Barlow til Wired News. Barlow er en av grunnleggerne til Electronic Frontier Foundation, og var også med i det ikke helt ukjente bandet Grateful Dead.

Flere observatører uttaler til Yahoo! News at de ikke tror domstolene vil se for vennlig på Goldsteins bedrifter, og at kampen derfor vil bli kjempet i appelldomstolene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra