JUSS OG SAMFUNN

DVD-sjokk for franske importører

Franske DVD-forhandlere har plutselig ikke lov til å selge DVD-plater med sone 1-koding. - Loven kom som et sjokk sier butikkeierne.

10. jan. 2001 - 05:11

I én uke har franske butikkeiere ryddet hyllene sine for å slippe å bryte loven. Fra og med første januar har de ikke lenger lov å importere eller selge DVD-filmer med koding for sone 1. Dermed har franske filmfans fått en tilsvarende, bare mer konkret problemstilling å forholde seg til, som norske DVD-entusiaster.

Les om DVD-konflikten i norge: Mener DVD-importørene ikke gjør jobben sin
Loven skal beskytte rettighetshaverne, altså de store filmimportørene, ifølge den danske nyhetstjenesten Comon. Men franske forhandlere har det travelt med å rydde hyllene, da loven kom som en overraskelse.


- Vi hørte ingenting om dette før det plutselig var en lov. Ingen høringsrunder eller noenting, sier Herve Sivignon, sjef for den franske multimediakjeden Futureland, til digitoday.

Han sier sone 1-koding står for 30 prosent av deres omsetning, og tror kundene vil gå over til å kjøpe sone 1-plater på nettet heller enn å nøye seg med sone 2.

Mange filmentusiaster klager over at filmer som er kodet for sone 2 har lavere kvalitet og dårligere innhold enn originalene som er kodet for sone 1 eller Amerika.

- Tapet tilsvarer rundt 130.000 kroner i måneden for oss. Når folk kjøper på nettet så taper vi de pengene, samtidig som regjeringen taper skatteinntekter, sier Herve Sivignon.

Han er misfornøyd med at de små butikkene som har bygd opp markedet nå blir presset ut av dene delen av DVD-salget.

Ifølge nettstedet DVD Review forventer man DVD-salg i Frankrike for omkring 3,2 milliarder kroner i 2001.

Det er produsentene som bestemmer når en DVD-plate i sone 1kan tas inn i butikkene. Forbudet har trådt i kraft for å beskytte kinoene fra at folk ser filmene hjemme, så dermed må man vente fra seks til ni måneder fra en film har vært på kino til den kan slippes på DVD.

- Hvis produsenten sier seks måneder, så blir det det. Hvis ikke kan vi måtte vente i ni måneder, sier en representant for den fransk-kanadiske nettbutikken DVDimport.com. Butikken selger mye til Frankrike, og synes ikke dette lovforslaget høres så bra ut for butikkene på kontinentet.

- Vi ser allerede at handelen på våre sider har eksplodert. Det er som med forbudstiden i USA - hvis du ikke kan få noe, så vil du ha det enda mer, sier han til digitoday.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.