JUSS OG SAMFUNN

E-bok-hacker kan få 25 år og 20 millioner i bot

Russeren Dmitry Sklyarov, som ble arrestert på grunn av et crackerprogram for Adobes e-bøker, risikerer 25 års fengsel og 20 millioner kroner i bot for sine anstrengelser.

29. aug. 2001 - 16:53
Dmitry Sklyarov


- Copyrightloven Sklyarov er arrestert på grunnlag av, er ikke et internasjonalt direktiv, og da er det uheldig at USA begynner som verdenspoliti og arresterer russiske borgere som holder foredrag, sier advokat Henrik A. Jensen til digi.no.

Også selskapet ElcomSoft, der Sklyarov arbeider, risikerer bøter i 20-millionersklassen, skriver Electronic Frontier Foundation i en pressemelding.

Sklyarov skal ha skrevet et program som knekker Adobes e-bokformat, og arrestasjonen kom etter en anmeldelse fra selskapet. Anmeldelsen ble senere trukket tilbake, men USAs myndigheter ønsker likevel å kjøre saken gjennom rettsapparatet. Saken er blitt beskrevet som avgjørende for hvordan copyright-loven DMCA, Digital Millennium Copyright Act vil bli praktisert i fremtiden, og mange kommentatorer spør seg om hvorvidt loven er i overensstemmelse med prinsipper om ytringsfrihet - på samme måte som observatører gjorde i forbindelse med saken mot Jon Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.