E-bok-hacker kan få 25 år og 20 millioner i bot

Russeren Dmitry Sklyarov, som ble arrestert på grunn av et crackerprogram for Adobes e-bøker, risikerer 25 års fengsel og 20 millioner kroner i bot for sine anstrengelser.

Russeren Dmitry Sklyarov, som ble arrestert på grunn av et crackerprogram for Adobes e-bøker, risikerer 25 års fengsel og 20 millioner kroner i bot for sine anstrengelser.

En føderal storjury har nå tatt ut tiltalebeslutning overfor russeren Dmitry Sklyarov, som ble arrestert etter et foredrag om e-bøker og sikkerhet i USA, tidligere i sommer.

Om Sklyarov blir dømt på alle fem punkter, som omfatter "trafficking and conspiracy to traffic in a copyright circumvention device", kan han risikere 25 år i fengsel og 20 millioner kroner i bot.

- Copyrightloven Sklyarov er arrestert på grunnlag av, er ikke et internasjonalt direktiv, og da er det uheldig at USA begynner som verdenspoliti og arresterer russiske borgere som holder foredrag, sier advokat Henrik A. Jensen til digi.no.

Også selskapet ElcomSoft, der Sklyarov arbeider, risikerer bøter i 20-millionersklassen, skriver Electronic Frontier Foundation i en pressemelding.

Sklyarov skal ha skrevet et program som knekker Adobes e-bokformat, og arrestasjonen kom etter en anmeldelse fra selskapet. Anmeldelsen ble senere trukket tilbake, men USAs myndigheter ønsker likevel å kjøre saken gjennom rettsapparatet. Saken er blitt beskrevet som avgjørende for hvordan copyright-loven DMCA, Digital Millennium Copyright Act vil bli praktisert i fremtiden, og mange kommentatorer spør seg om hvorvidt loven er i overensstemmelse med prinsipper om ytringsfrihet - på samme måte som observatører gjorde i forbindelse med saken mot Jon Johansen.

Til toppen