E-lærere høster storm

To lokale konsulentselskaper gikk nylig ut og fortalte om hvordan de skal gjøre verden bedre med sine nye standarder for e-læring. Nå reagerer bransjen med forferdelse, forakt og andre f-ord.

To lokale konsulentselskaper gikk nylig ut og fortalte om hvordan de skal gjøre verden bedre med sine nye standarder for e-læring. Nå reagerer bransjen med forferdelse, forakt og andre f-ord.

"Det er mulig dette er et morsomt initiativ, men har dere hørt om SCORM, IMS, IEEE osv? Dette er vel etablerte "internasjonale" organisasjoner og initativ som nettopp jobber med standarder for e-læring. Hvis det er disse initiaitivene som egentlig omtales av de nevnte selskap i artikkelen, så er det ikke mindre enn en grov tilsnikelse og si at "e-læringsstandarder" er deres påfunn." Det skriver e-læringsarbeider Atle Løkken i et leserinnlegg til artikkelen never.no og Conduct: Vil lage åpne standarder for e-læring.

digitoday.no har også mottatt andre, skarpe reaksjoner på utspillet fra de to selskapene

- Jeg oppfatter slike meldinger som støy. Standardisering innenfor e-læring har holdt på i mer enn 15 år, og jeg synes det er arrogant at noen går ut og hevder de skal finne opp standarder, sier Løkken.

Han jobber i Boxer Technologies AS, som også driver med e-læring, og synes ikke det er "renslig" overfor hverken bransje eller kunder at noen går ut slik.

- USAs forsvar er kanskje verdens største forbruker av e-læring, og de gikk ut og henvendte seg til akademiske institusjoner og industrien og ba bransjen om å bli enige. Den referansemodellen kom ut i 2000, og er som vi oppfatter det summen av alt man har jobbet med innen e-læring. Om noen vil komme med enkeltstående standardiseringinitiativ må de gjerne gjøre det, men de vil dø stille hen, mener han.

Initiativet Løkken snakker om kalles Scorm, eller Shareable Course Object Reference Model, som er en spesifikasjon som skal gjøre det mulig med fri flyt av innhold. Spesifikasjonen er ikke en standard som sådan, men Løkken forteller at den internasjonale standardiseringsorganisasjonen IEEE er engasjert i arbeidet.

Både NTNU, handelshøyskolen og oljesektoren krever Scorm-kompatibilitet, sier Løkken. Scorm-spesifikasjonen inneholder både API-er og kursstrukturformat, og kan hentes på nettstedet ADLnet.org, der prosjektet Advanced Distributed Learning og Scorm har sitt hjem.

- Veldig mye av koden der kan bare hentes ned, og om du tar en titt på deltagerlista vil du se at det ikke akkurat er noe tull. Alt som kan krype og gå av aktører er der, sier Løkken.

Scorm-initiativet har ingen kommersiell side. Det er ikke en organisasjon man kan bli medlem av eller betale avgift til, og iløpet av høsten skal de begynne å dele ut sertifisering.

- Det er den typen initiativ vi trenger - vi trenger ikke initiativ som kommer fra enkeltforetak, sier han med klar henvisning til never.no og Conduct

- Kjernen i Scorm er fri flyt av innhold, om det er et Word-dokument eller en flysimulator. Den enkelte produsent bestemmer innholdselementene selv, og det er håpløst å skulle "definere" en innholdsstandard slik, mener han.

Han spår at IEEE tar over alt sammen, og da er det en mektig aktør som står bak.

- På samme måte som HTML er blitt en standard, så håper vi bransjen begynner å snakke om Scorm, avslutter Løkken.

Til toppen