EDB kaster ikke ut IBM

IBM og HP sloss om en gigantkontrakt hos EDB. Nå er første del avgjort med et innkjøp på 49 millioner kroner.

IBM og HP sloss om en gigantkontrakt hos EDB. Nå er første del avgjort med et innkjøp på 49 millioner kroner.

Mange har spådd IBMs stormaskiner i graven, men bedrifter med store transaksjonsvolumer holder liv i det som mange mener er grunnfjellet i IBM.

Bankenes Betalingssentrals beslutning i juni om å kaste ut sine stormaskiner var derfor oppsiktvekkende. BBS mener selskapet skal kunne ta unna flommen av transaksjoner som går mellom norske banker med Unix-systemer.

Men EDB - et av Norges største IBM stormaskin-miljø, har ingen slike planer. I dag melder IBM at EDB har kjøpt inn fem nye IBM stormaskiner- hvorav fire er toppmodellen z990 som også kalles T-Rex til en samlet pris av 49 millioner kroner.

Innkjøpet er første fase av den store konsolideringen EDB går med sin maskinpark. Selskapet overtok hele den interne IT-driften fra Telenor og skal effektivisere denne kraftig. Samtidig har EDB valgt å rydde opp internt.

Kampen om gigantkontrakten for levering av nytt utstyr til både å drifte Telenor og resten av EDBs kunder er trolig Nord-Europas største IT-kontrakt for tiden, mener EDB-sjef Endre Rangnes. Han bekreftet nylig ryktene om at kampen nå står mellom IBM og HP.

Nå har altså IBM stukket av med en delseier, men den var nødvendig, forteller John-Arne Haugerud, konserndirektør for IT Drift i EDB.

- Våre kunder er på stormaskinplattform og har tenkt å forbli der i overskuelig fremtid. Vi gjorde derfor dette forkjøpet utenfor resten av kontrakten, for ellers ville IBM hatt et fordel HP ikke hadde, sier Haugerud til digi.no.

Oppgraderingen av stormaskinene er både rene tekniske og rene kostnadsmessige fordeler.

- Den nye T-Rex teknologien gir en del fordeler når vi skal konsolidere DnB Nor. I tillegg til skaleringsfordeler, er det også store forskjeller mellom hvordan programvare prises for de forskjellige stormaskin-versjonene. T-Rex har den mest fleksible programvarelisens-modellen og redusere kostnader vår altså på flere måter.

- Resten av den store konsolideringsprosessen jobber vi nå videre med. Stormaskin-delen er avgjort, men innkjøp av nye lagringsløsninger og servere for Windows NT og Unix gjenstår, påpeker Haugerud.

Til toppen