BEDRIFTSTEKNOLOGI

EFN krever frifinnelse og full oppreisning for Jon Johansen

Elektronisk Forpost Norge mener påtalemyndighetene lar seg ukritisk styre av interessene til amerikansk film- og underholdningsindustri, og at det er forbrukerne som får svi.

11. jan. 2002 - 08:57

- Vi registrerer at Økokrim, etter to år med etterforskning, har tatt ut tiltale mot Jon Johansen i DVD-saken.

Det skriver borgerrettighetsorganisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN) i en pressemelding idag.

Organisasjonen er ikke enig i uttalelser Økokrims Inger Marie Sunde skal ha kommet med overfor pressen, om at det er allmenne hensyn som gjør det nødvendig å gå til sak mot "DVD-Jon".


EFN mener tvert imot at påtalemyndighetene i denne saken handler i strid med allmenne hensyn og bidrar til å undergrave og utslette vesentlige forbrukerrettigheter. - De lar seg ukritisk styre av interessene og lobbyvirksomheten til amerikansk film- og underholdningsindustri, skriver de i pressemeldingen.

Jon Johansen med flere har laget et program (DeCSS) som gjør det mulig å kunne avspille en DVD-plate på datamaskiner som for eksempel har operativsystemet Linux installert. DeCSS omgår dermed den innprogrammerte brukersperren CSS.

- Det vesentlige i denne saken er at CSS er en avspillingssperre, og ikke en kopisperre, mener EFN. CSS hindrer altså en kunde i å avspille sin lovlig innkjøpte DVD-plate på kundens egen selvvalgte spiller. Slike avspillingssperrer reduserer ikke bare verdien av DVD-plater for kunden, de krenker også kundens rett til selv å bestemme hvor, når og på hva kunden vil spille sine plater, mener organisasjonen og fortsetter: - CSS hindrer forøvrig ikke kopiering av DVD-plater, og kan derfor ikke oppfattes som en beskyttelse mot piratkopiering. Kjernen i saken mot Jon Johansen er at den amerikanske film- og underholdningsindustrien har lobbyet frem lovverk som gjør det ulovlig å omgå alle typer digitale bruksperrer, både avspillings- og kopisperrer. Dermed undergraves og oppheves forbrukernes rett til både å selv velge avspillerutstyr såvel som retten til å fremstille private kopier til eget bruk. Dette er analogt med for eksempel et lovforbud mot å kopiere musikk fra en plate til en kassett for å høre på i bilen eller på hytta, eller for å lage en kassett med selvvalgt musikk, sier de i pressemeldingen.

EFN mener at siktelsen mot Jon Johansen er "skremmende og forbrukerfiendtlig", da en dom i denne saken, ifølge dem, vil føre til kriminalisering av vanlige og vesentlige forbrukerrettigheter. En frifinnelse av Jon Johansen vil derimot være en seier for forbrukerne, og et skritt i riktig retning for å gjenreise forbrukernes rettigheter og interesser. Jon Johansen er uskyldig og må frikjennes med full oppreisning, slår organisasjonen fast i sin uttalelse.

Førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim begrunnet i går tiltalen overfor Jon Johansen med at han har ødelagt beskyttelsen på DVD-plater, altså uberettighet knekket beskyttelsen.

- Når du kjøper en DVD-plate så kjøper du en avspillingsrett og ingen kopirett, sa Sunde.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.