Egenskapene til Linux 2.4 er fastsatt

Linus Torvalds svarte villig vekk på en rekke spørsmål i forbindelse med seremonien hvor han ble offisielt utnevnt til æresdoktor ved Stockholms Universitet sist helg.

Linus Torvalds svarte villig vekk på en rekke spørsmål i forbindelse med seremonien hvor han ble offisielt utnevnt til æresdoktor ved Stockholms Universitet sist helg.

Linus Torvalds, "faren" til operativsystemet Linux, ble denne helgen hedret med en æresdoktortittel ved Stockholms Universitet. I den forbindelse ble han intervjuet av blant annet Computer Sweden.
Les også:

Torvalds fortalte pressen at kjernen til Linux 2.4 nå har fått sin "feature freeze", det vil si at all funksjonalitet som skal inkluderes er fastsatt.

Det vil likevel ta flere måneder før den endelige utgaven av Linux 2.4 blir klar. Først må kildekoden ferdigutvikles og betatestes. Først et stykke ute i år 2000 kan oppgradering forventes.

Torvalds eier ifølge CS fortsatt rettighetene til kjernen i Linux, slik han i utgangspunktet ta alle beslutninger angående denne på egenhånd. Det var blant annet han som bestemte at tiden nå var inne for å sette sluttstrek for hva som skal være med i Linux 2.4 og det er også Torvalds som har drevet igjennom at Linux skal tilpasses bærbare PC-er.

Han sier han fortsatt ikke har tro på åpen kildekode i forbindelse med kjernen:

- Jeg gjør dette fordi det er morsomt, og jeg er ikke så religiøs som den åpne siden, sier han til Computer Sweden. De fleste grunnleggende egenskapene til Linux, blant annet at operativsystemet er modulbasert, er gjort fordi det gjorde utviklingsjobben enklere og ikke fordi Torvalds har religiøse holdninger om at slik må det være.

Hvis disse sitatene er korrekte, er uttalelsene noe underlige, for Linux - inkludert kjernen - er i all hovedsak basert på åpen kildekode.

Det at Linux nå vil kunne kjøres på åtte prosessorer er også Torvalds beslutning. Operativsystemet skal være innrettet på det faktiske markedet og mot de tunge serverne som nå kommer på markedet. Torvalds mener at det vil kreves en helt ny arkitektur og tenkemåte hvis antallet prosessorer skal overstige 16.

Torvalds tror det neste store markedet for Linux er innen innebygde systemer, slik som digitale videomaskiner, kommunikasjonsenheter og mye annet. Ifølge Torvalds er dette et område som ikke er dominert av ett eneste selskap, slik som stasjonære PC-er. Torvald tenker da selvsagt på Microsoft og Windows.

- Windows sin dominans på skrivebordene kan Linux aldri rokke ved, men NT og deres (Microsofts, red. adm) ganske ynkelige system CE for innebygde løsninger slår vi lett, avslutter Torvalds.

Til toppen