BEDRIFTSTEKNOLOGI

Eget bynett lønnsomt for Stockholm

Stockholm er i dag verdens eneste storby som selv har kastet seg inn i konkurransen om utleie av fiberkabel. Nå snakker også flere andre kommuner om å ta opp konkurransen med Telia.

Morten Øverbye
28. mai 1997 - 15:14

Når det svenske markedet for fiberkabel ble avregulert i 1993, ville Stockholm bidra til å øke konkurransen på markedet, for dermed å senke sine egne tele- og datakostnader. Dessuten ønsket kommunen å få flere tjenester ut av nettet.

Kommunen opprettet selskapet Stokab. Ved siden av å levere tjenester til kommunen, begynte dette selskapet også å leie ut sine fibernett til andre aktører. Telia svarte på konkurransen med å leie ut sine egne fibernett. Dermed er Stockholm i dag den eneste byen i verden der man kan leie fiberkabler fra to aktører.

- Sammenlignet med å leie av Telia, er det mye billigere å leie av oss. Vi leier ut til alle på samme betingelser, sier Anders Comstedt i Stokab.

For Stockholm var det viktigste målet med Stokab å få konkurranse mellom operatørene i byen.

- Selv om Telia blant annet har fått anbudet for byens datakommunikasjon, har kommunen fått en langt lavere pris fra Telia på grunn av konkurransen med Stokab, sier Comstedt, og legger til at kommunen har fått sine tele- og datakommunikasjonskostnader redusert med 17 prosent etter etableringen av Stokab. Samtidig har kommunen fått flere tjenester ut av nettet enn tidligere.

Etter de positive erfaringene fra Stockholm, har flere svenske kommuner begynt å se på mulighetene for egne bynett.

Comstedt er ikke i tvil om at dette kan være en lønnsom investering for flere byer, forutsatt at de har tilstrekkelig med kunder for å tjene inn igjen investeringen.

- Men i mindre befolkede kommuner er det kanskje enda viktigere at det finnes et alternativt nett, ettersom de enkelte operatørene ikke kommer til å se noen økonomi i å grave kabler for å konkurrere med Telia her, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.