SIKKERHET

Ekspert mener disse gule prikkene avlørte NSA-varsleren: – Alle nye skrivere har dem

Disse gule prikkene skal ha avslørt Reality Leigh Winner etter at hun skal ha lekket hemmeligstemplede dokumenter til den amerikanske avisen The Intercept.
Disse gule prikkene skal ha avslørt Reality Leigh Winner etter at hun skal ha lekket hemmeligstemplede dokumenter til den amerikanske avisen The Intercept. Bilde: Skjermdump
7. juni 2017 - 17:00

Reality Leigh Winner (25) ble arrestert 3. juni etter at hun skal ha sendt topphemmelig informasjon om hackingen av det amerikanske avstemmingssystemet til The Intercept. 

Ifølge sikkerhetsblogger Robert Graham hadde NSA mulighet til å spore Winner via dokumentene hun har spredd. Det skriver han på egen blogg.

Innholdet i rapporten fra amerikanske sikkerhetsmyndigheter indikerer at hackingen trengte lenger inn i det amerikanske avstemmingssystemet enn tidligere kjent.

Felt av utskriftene

Ifølge AP hadde kun seks personer i byrået 25-åringen jobbet i laget papirkopier av rapporten.

Winner var en av dem.

Ifølge Graham skal NSA ha tatt Winner med buksene nede fordi hun skal ha printet ut de hemmeligstemplede dokumentene før hun overleverte dem til The Intercept via epost fra egen jobbmaskin.

– Alle nye skrivere vannmerker utskriftene med små, gule prikker. Det gjør det mulig å spore hvor og når dokumentet er skrevet ut. Siden NSA logger alle utskriftsjobber som foretas på sine skrivere, har de også mulighet til å vite hvem som har satt i gang utskriften, skriver Graham.

– NSA har logger

Det er ikke bekreftet fra offentlig hold at informasjonen publisert i The Intercept stammer direkte fra Winner.

Allikevel har domstolen i Georgia tiltalt henne for å ha tatt kopier av hemmelighetstemplede dokumenter, som hun senere skal ha sendt per epost til en reporter i en ikke navngitt nyhetsorganisasjon.

– Dokumentene som ble lekket til The Intercept ble skrevet ut fra en printer med modellnummer 54. Dokumentet ble skrevet ut 9. mai 2017. NSA har garantert logger på hvem som brukte skriveren på det tidspunktet, fortsetter Graham på egen blogg

På sine internasjonale hjemmesider har Electronic Frontier Foundation et verktøy som gjør det mulig å dekryptere «utskriftskoder». <i>Foto: EFF</i>
På sine internasjonale hjemmesider har Electronic Frontier Foundation et verktøy som gjør det mulig å dekryptere «utskriftskoder». Foto: EFF

Ikke noe kriminelt rulleblad

Tiltalen sier ikke hvilket byrå Winner jobbet i, men FBI-agent Justin Garrick, sier til AP at hun tidligere har jobbet i luftvåpenet.

Winner skal derfor ha vært sikkerhetsklarert for topp hemmelig informasjon.

25-åringens forsvarer, Titus Thomas Nichols, vil ikke kommentere om hun kan knyttes til NSA-lekkasjen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

– Min klient har ikke noe kriminelt rulleblad, og det er ikke noe mønster i at hun har gjort noe slikt tidligere, sa Nichols til AP mandag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.