Ekspert: NRK avslørte bitcoin-adresse i Hagen-saken

NRK har bidratt til å avsløre bitcoin-adressen som skal ha blitt brukt til kommunikasjon mellom partene i Hagen-saken, ifølge kryptovaluta-ekspert.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox
17. juni 2020 - 13:20

– Det er ingen tvil om at NRK har gjort det lettere å finne adressen, og nå kan hvem som helst selv sende meldinger dit, sier kryptovaluta-ekspert Torbjørn Bull Jenssen til Journalisten.

NRK publiserte i forrige uke deler av en kodet beskjed som familien Hagen skal ha sendt til bitcoin-adressen i desember 2018. Det var denne adressen som sto i løsepengebrevet som lå igjen etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant i oktober 2018.

Ved å gjengi beskjeden har NRK gjort det enkelt for folk med bitcoin-kompetanse å finne fram til nøyaktig hvilken adresse som er brukt til kommunikasjon. De kan også avdekke hele meldingsloggen mellom partene, ifølge Jenssen.

– I bunn og grunn er det så enkelt som å gjennomføre et søk i bitcoin-blokkjeden, sier Jenssen.

I en epost til Journalisten skriver redaksjonssjef Dyveke Sandtorv Nilssen i NRK at de gjorde grep «for å gjøre det vanskeligere for andre å finne fram til kontoen».

– I ettertid ser vi at personer med høy teknisk kompetanse likevel kan bruke informasjon fra saken til dette. Personer som innehar denne kompetansen kunne også før NRKs publisering med enkelthet finne denne kontoen basert på åpent tilgjengelig informasjon på nettet, skriver hun.

Hun avviser likevel at NRK bruker dette som et argument for publisering.

– At informasjonen var tilgjengelig på nett, kan likevel være relevant for en diskusjon om NRK har bidratt til å gjøre det enklere å finne fram til kontoen.

Illustrasjonsbilde.
Les også

Største noensinne: USA beslaglegger bitcoin verdt 10 milliarder kroner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.