UTVIKLERUNDERSØKELSE

Elsker å bruke Rust, misliker Visual Basic

Utviklernettsted med omfattende undersøkelse.

Utviklere er en mangfoldig gruppe, selv om nesten alle er menn.
Utviklere er en mangfoldig gruppe, selv om nesten alle er menn. Bilde: Wikimedia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. mars 2017 - 06:00

Stack Overflow kom nettopp med resultatene av selskapets årlige utviklerundersøkelse, hvor 64 000 utviklere (og andre) fra 213 ulike land og territorier har svart på en lang rekke spørsmål om alt fra utdannelse til foretrukne verktøy.

Noe av hensikten med undersøkelsen er å gi arbeidsgivere bedre forståelse av hva som skal til for å tiltrekke seg de beste utviklerne. Men den vil nok i like stor grad bli lest av utviklere selv. 

Ifølge undersøkelsen er det bare 13,1 prosent av utviklerne som aktivt ser etter en (ny) jobb, men tre av fire er likevel interesserte i å høre om nye jobbtilbud.

Leste du denne? Utviklere protesterer mot urealistiske jobbintervjuer. Innrømmer at de googler hele tiden

Mange vil ha hjemmekontor

Da kan det være viktig å vite at over halvparten av utviklerne, 53,3 prosent, sier at muligheten for å jobbe fra et annet sted enn kontoret, for eksempel hjemmefra, er blant de viktigste betingelsene. 64 prosent oppgir at de allerede gjør dette, i alle fall én dag i måneden, mens 11,1 prosent oppgir at de gjør dette det meste av tiden.

Samtidig oppgir 56,5 prosent at de får for lite betalt. Spesielt gjelder dette utviklere som jobber i det offentlige eller for non-profit-organiasjoner. Men det er også noen som føler seg overbetalt. Spesielt finner man disse i finansbransjen.

Utviklerne har blitt spurt om hvilke programmeringsspråk de elsker, misliker eller ønsker å jobbe mer med. 

Rust, Smalltalk og TypeScript er det best likte språkene, mens Visual Basic 6, VBA og CoffeeScript de mest «fryktede» språkene de er nødt til å jobbe med. Listen over språk utviklerne gjerne vil bruke mer enn nå, toppes av Python, foran JavaScript og Go. 

Men resultatene i undersøkelsen er nok ganske preget av at veldig mange av dem som har svart på spørsmålene, først og fremst er webutviklere. 

Saken fortsetter under bildet.

De færreste utviklere benytter bare én teknologi. Diagrammet viser de typiske økosystemene av teknologier og verktøy som benyttes av de samme utviklerne. <i>Bilde: Stack Overflow</i>
De færreste utviklere benytter bare én teknologi. Diagrammet viser de typiske økosystemene av teknologier og verktøy som benyttes av de samme utviklerne. Bilde: Stack Overflow

 

Ikke som barn

Stack Overflow skriver i rapporten at en vanlig misforståelse at utviklere flest har programmert helt side de var barn. 11,3 prosent oppgir at de har fikk jobb som utviklere maksimalt et år etter at de lærte å programmere, mens 36,9 prosent lærte å programmere mellom ett og fire år før de startet karrieren som utviklere. 

Nærmere 9 av 10 som har svart på undersøkelsen har oppgitt at de er menn. Med tanke på at 2,6 prosent har oppgitt at heller ikke de er kvinner, betyr det at kvinneandelen ikke er høyere enn 7,6 prosent. 

Samtidig oppgir 84 prosent at de i alle fall til en viss grad er enige i at mangfold på arbeidsplassen er viktig. Nesten 3 av 4 alle som svarte, har oppgitt at de er av europeisk avstamning. 

Les også: 107 000 barn har meldt seg på Kodetimen. Her sitter de og koder for harde livet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Lønn

Lønn henger nøye sammen med antallet år med erfaring som profesjonell utvikler. Men også typen utvikler eller IT-stilling har også stor betydning. For eksempel har spesialister innen kunstig intelligens i gjennomsnitt en uforholdsmessig høy lønn, når man tar med i beregningen hvor lang erfaring de har. Det samme gjelder også andre utviklere med matematikk- eller statistikkbakgrunn, samt DevOps-spesialister.

Nederst finner man mobilutviklere og grafiske designere – selv om den sistnevnte gruppen kanskje ikke først og fremst driver med programmering.

Tar man utgangspunkt i programmeringsspråkene som utviklerne benytter, er det utviklere som benytter Clojure, Smalltalk og Rust som til en viss grad peker seg ut som lønnsvinnerne.

Lavest betalt er dem som bare bruker PHP eller Visual Basic 6. Det er likevel utviklerne som benytter JavaScript, Perl og Python som i størst grad mener at de er underbetalte. 

Undersøkelsen ble utført over en periode på nesten fire uker i januar og februar i år. De aller fleste har deltatt fordi de har funnet invitasjonen på selve Stack Overflow. 

Omtrent 0,5 prosent av deltakerne, noe over 300 personer, har oppgitt at de er fra Norge.

Fra i fjor: Stadig flere utviklere velger OS X eller Linux

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.