JOBBSØKING

Utviklere protesterer mot urealistiske jobbintervjuer. Innrømmer at de googler hele tiden

Nytteverdien av å be utviklere vise sine programmeringsferdigheter på en tavle, for eksempel i forbindelse med et jobbintervju, er omdiskutert. Noen særlig realistisk test, er det i alle fall ikke.
Nytteverdien av å be utviklere vise sine programmeringsferdigheter på en tavle, for eksempel i forbindelse med et jobbintervju, er omdiskutert. Noen særlig realistisk test, er det i alle fall ikke. Bilde: Q Family/Flickr (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. mars 2017 - 06:00

Mange utviklere har opplevd at de under et jobbintervju har blitt bedt om demonstrere sine programmeringskunnskaper på en tavle eller en tilsvarende frakoblet løsning, hvor kandidatene ikke har tilgang på referansemateriale. 

Mange opplever dette ikke bare som en urealistisk form for testing, men også demoraliserende. 

Noen utviklere klarer nok å huske hvordan man koder den algoritmen som er mest effektiv til det aktuelle bruksområdet, eller rekkefølgen på parameterne til en gitt funksjon.

Men selv om få kanskje våger å innrømme det, er det mange utviklere som stadig vekk må google eller lete på Stack Overflow for å komme på hvordan man kan skrive en gitt algoritme, eller hvordan man leser data fra en fil i programmeringsspråket man for øyeblikket benytter. I alle fall dersom dette ikke er noe man gjør hver bidige dag.

Protesterer

Nå har en rekke utviklere kastet seg på det som nærmest må kalles en liten protestbølge på Twitter mot den nevnte formen for jobbintervjuer. Dette gjør de ved å avsløre noe de ikke greier å gjøre uten å google. 

Det hele startet med tvitringen nedenfor, skrevet av danske David Heinemeier Hansson, som er mest kjent som skaperen av Ruby on Rails. Der innrømmer han at han ville ha mislykkes dersom han ble bedt om å skrive den temmelig enkle sorteringsalgoritmen «bubble sort» på en tavle.

Dagen etter utdypet han det hele med dette blogginnlegget

Men tvitringen til Hansson har inspirert mange andre til å innrømme lignende «svakheter», ikke minst etter at tvitringen ble fanget opp av pressen, blant annet The Outline. Dette gjelder også fra folk som nok har betydelig kompetanse innen sitt fagfelt. Nedenfor har vi gjengitt et knippe.

 

Det er tilsynelatende ingen emneknagg knyttet til disse tvitringene, så man må søke litt kreativt for å finne dem.

Vi tar også med følgende blinkskudd i debatten:

Noe av problemet med at utviklere og andre må demonstrere sine kunnskaper på en tavle, er at dette er noe bare enkelte mestrer, uten at det forteller noe om hvor dyktige utviklere de egentlig er. 

Post-apokalyptisk

The Outline siterer i omtalen av denne kampanjen programmeringsinstruktøren Quincy Larson, som i et innlegg skriver at tavle-intervjuer er en individuell ferdighet som kan sammenlignes med det å huske tusen desimaler av tallet pi (π). 

– Den eneste verdenen hvor du faktisk vil ha behov for å huske en algoritme, ville være en post-apokalyptisk en, hvor alle harddisker i alle datamaskinene koblet til internett er svidd, og alle kopier av grunnleggende akademiske avhandlinger og alle informatikklærebøker har blitt til aske, skriver Larson.

Grensekontroll

Det finnes riktignok en anledning til hvor man kan ha behov for dette, nemlig dersom du kommer til USA og forteller i grensekontrollen at du er utvikler. Da kan det tenkes at du må grave fram slike kunnskaper fra hukommelsen, slik det går fram av denne saken som digi.no nylig publiserte om nigerianske Celestine Omin. 

Det har vist seg at dette ikke var et isolert tilfelle. Noen uker tidligere ble David Thornton, en programvareutvikler fra Australia, tatt til side i grensekontrollen ved Newark-flyplassen i New York og måtte svare skriftlig på flere informatikkrelaterte spørsmål som grensevakten leste opp fra en pc. 

Det som i særlig grad skiller to de episodene, er at mens Omin dro til USA for å jobbe med programmering, skulle Thornton bare dit på en tidagers ferie.

Leste du denne? USAs grensekontroll ba programmerer om å balansere et binært søketre

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.