Eminems pirat-CD på topp

Piratkopier av Eminems siste CD er nest-mest spilt av alle plater i USA. Og det allerede før platen kom ut på markedet, ifølge selskapet som vet hva du har i CD-skuffen.

Eminems siste plate "The Eminem Show" har vært en stor hit, lenge før den kom i butikkene. Det vet selskapet Gracenote, som fører statistikker på hva vi alle putter i CD-skuffene våre. Det kan de gjøre fordi de har en database som identifiserer CD-er og låt-titler ut fra sporene på platen du putter i skuffen, slik det skjer når du spiller en plate i Winamp eller RealNetworks RealOne.

Slik har Gracenote kunnet identifisere at Eminems plate er nest-mest spilt av alle CD-er på datamaskiner i USA den siste tiden. Og det illustrerer hvordan piratvirksomheten forandrer seg, skriver CNet News.

Det har vært allment kjent at Eminems plate har vært tilgjengelig på MP3 rundt omkring på nettet, men den store overraskelsen ligger i at så mange har en fysisk CD liggende i skuffen.

- Vi kan fastslå ganske sikkert at det dreier seg om CD-R-plater som folk har kjøpt på gata eller brent av venner, sier Gracenote-sjef David Hyman. Han forteller at dette er første gang en ikke-lansert plate har gått inn på andreplass på deres statistikker.

Eminems plateselskap, Vivendi Universal, bestemte seg for å lansere platen langt tidligere enn planlagt, nettopp fordi folk spredde MP3-kopier på Internett.

Det hindret ikke piratene i å selge platen på gata i New York for fem dollar stykket, skriver CNet.

Analytikere sier det er vanskelig å vite hva konsekvensen av piratkopieringen vil være - om det vil hindre salget eller bare fungere som effektiv markedsføring for den offisielle utgaven av platen. Star Wars-filmene har vært utsatt for massiv piratkopiering, men folk har likevel gått mann av huse for å se filmen på kino.

En rekke Ringenes Herre-pirater digi.no pratet med i forbindelse med dennes kinolansering, sa de ville se piratkopien, deretter gå på kino et par ganger, for siden å investere i DVD-utgaven når den kommer.

Eminems forrige plate satte salgsrekorder ifjor, og en kan anta at platebransjen vil følge salget av denne platen med argusøyne, tatt i betraktning at piratproblemet denne gangen har vært så omfattende.

Gracenote logger info om de som aksesserer databasen, men sier de ikke kan tenke seg å gi denne informasjonen videre til antipirat-organisasjonene.

Til toppen